Enyveskezű államtitkártól a 30 milliárdos lakodalmasig: ilyen volt a magyar kultúra napja

Láng Zsuzsa | 2022.01.24. 08:32

Olvasási idő kb. 7 perc

Harminchárom éve ünnepeljük január 22-én a Magyar Kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezt a napot jelölte meg dátumként a Himnusz kéziratán.

Az ötlet Fasang Árpád zongoraművésztől eredt, akinek szavai szerint

„ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.”

Nagy szerencsére e felemelő gondolatot 1988-ban támogatta a Hazafias Népfront Országos Tanácsa is, úgyhogy azóta a magyarság szerte a világban megemlékezik kulturális értékeinkről. Itthon meg pláne.

Büszkén alapítunk, kitüntetünk, díjazunk, szavalunk, énekelünk – de leginkább átadni szeretünk. Nem csak azért, mert átadni jó – legyen szó bicikliútról, könyvtárról vagy a zene házáról – hanem azért is, mert az ugyanettől a szerzőtől származó, jól eszünkbe vésett parancsban reménykedve várjuk: ha hatunk, alkotunk, gyarapítunk, akkor a hazánk fényre derül.

De idén nem derül, az biztos. Ezen a január 22-én két, amúgy nagyszerű eseményen is útját állta a fénynek az emberi gyarlóság sötét árnyéka.

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár a Magyarországi Evangélikus Egyház jóvoltából, annak központi épületében került méltó helyére, ahol az író és felesége tizenkétezer kötetes könyvtára ettől kezdve izgalmas közösségi térben, kuriózumokkal kiegészítve várja majd a kutatókat és a nagyközönséget is. Kár, hogy az ünnepélyes átadást egy pitiáner politikus botránya kísérte.

Fekete Péter kulturális államtitkár az alábbi feltáró jellegű vallomásban ismerte be, hogy enyves a keze:

„Tudják, egy kulturális államtitkárnak a zsebei mindig kincsekkel vannak tele. Megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal. És ígérem, hogy a következő helyszínre, ahová megyek, oda is magammal viszek valamit ebből a könyvtárból, hogy erre a könyvtárra hívjam fel a figyelmet. Egy érdekes tárgyat hoztam magammal. 2o16, amikor Esterházy Péter hamvait a család mauzóleumában helyezik végső nyugalomra, több ezres tömeg, köztük pályatársak, barátok, tisztelők, politikusok körében, de tiszteletére a Petőfi Irodalmi Múzeum is tartott egy gyertyagyújtást, ahol hagyományosan virággal, jelképes tárgyakkal érkeznek mindazok, akik tisztelegni akarnak a művész előtt. ’16-ban is így történt, jöttek az emberek, hoztak verseket, virágokat, ám egyvalaki kilógott a gyászoló tömegből, hiszen egy futball labdával érkezett. És bár nem tudhatjuk, hogy ennek a labdának milyen köze volt Esterházy Péterhez, de számmal, múzeumi tárgyként a PIM-be bevételezték ezt a tárgyat, és én megengedtem magamnak, hogy egy ilyen tárgyat hozzak ma magammal kulturális kincsként erre az eseményre. És ígérem, hogy valamilyen tárgyat innen – ha kapok kölcsön – akkor a ma esti békéscsabai rendezvényünkre magammal viszem.”

Ha valaki bárhol vendégségben leemel a polcról valamit, annak tolvaj a neve. A lopás bűn, bárki követi el, de ha az illető a kormány államtitkáraként „engedi meg magának” – az minősített eset, amit ugyanennek a kormánypátnak egykori minisztere kézlevágással szándékozott büntetni. De hol van már az első Orbán-kormány a közösbe nyúlás gondolatától is irtózó erkölcse… a megengedjük magunknak filozófiája az elmúlt tizenkét év ars poeticajaként nyomasztja az országot, és annak minden polgára pontosan tudja, azért lop, államosít, reprivatizál minden ingót és ingatlant a hatalom – mert megteheti.

Az enyveskezű államtitkárt még a jobb érzésű ex államtitkár, a PIM korábbi igazgatója, Prőhle Gergely is csak szépen kérheti, hogy ugyan, szolgáltassa már vissza, amit elemelt, és őszintén reménykedhet abban, hogy az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár közönsége nem követi a már a megnyitó alkalmával prezentált államititkári gyakorlatot.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés