Leltár

| 2021.03.26. 13:06

Olvasási idő kb. 6 perc

Elképzelem, ahogy a főnök sürgeti Cilikét, végezzen már az orosz vakcinák bemérésével, de ő köti az ebet a karóhoz, nem tágít, toppant egyet a lábával – az lesz, amit ő mond! Szögezzük végre már le egyszer, s mindenkorra a következőket;

1. Az EU nem mérte fel jól a járvány makacsságát, terjedését, virulens mutálókedvét és az erő pozíciójából, ugyanakkor a megfelelő garanciák nélkül kötött szerződéseket a gyártókkal – mindvégig egyeztetve a tagországokkal, ami szintén időigényes teendő lehetett. Bizony, számított az ár és az, hogy így a kisebb, szerényebb teljesítményű országokat sem söpörhették el az erősebbek.

2. Orbán és csapata szintén rosszul mért föl mindent, amit lehetett – erről a listát bárki kedvére összeállíthatja.

3. A kormány a külső beszerzésekkel valóban enyhíteni volt képes a belobbant járvány miatti vakcinahiányt, a gyors és nem körültekintő engedélyeztetési eljárásban többet nyomott a latban a sürgősség, valamint a politikai hozadék, mint az óvatosság. A döntés hozhatott előnyt – mind egészségügyi, mind politikai szempontból. Hogy mennyit, még nem tudható, mert közben minden más el lett hanyagolva, ugyanúgy, mint addig. A kapkodás, a koncepciónélküliség, az adatkáosz, az elektronikai és egyéb felkészültség, valamint az oltási rend újabb és újabb átdolgozott kiadásai azt sugallják, sodródunk, azt is titokzatossággal, elhallgatással, ferdítéssel, az őszinte szó hiányával. Minden partneri segítséget elhárítva, gorombán letromfolva.

4. Mára kiderült, hogy az előzetesen szerződött számokat a gyártók március végéig teljesítették, egyedül az Astra-Zeneca maradt el ettől, de az alaposan. Magyarán habosítás zajlott ebben a kérdésben is – az orosz és a kínai vakcinák foldozták ugyan a sebet, de bevizsgálásuk, ahogy láthatjuk, szintén nem gyors és az orosz oltóanyagból leszállított mennyiség szintén elmarad az ígérttől. Áprilistól, úgy tűnik, ömlenek fog az oltóanyag, igaz, a regisztráltak száma is ugrásszerűen nő a rekord halálszámok ismeretében. (A járvány kezdetén ezzel sem számolt senki.)

5. Számos olyan részlet vált ismertté máig, amely még egy jól prognosztizáló, komoly csapattal és nem egy sokszorosan szétvert szervezettel felálló ország számára is nem várt helyzetet eredményezett – ám ott gyorsabb volt a korrekció, és nagyobb az önreflexió, mi több a saját hiba beismerése. Ez segítette a közösséget az együttműködésre és nem a háborúskodásra, csata helyett a szövetkezésre és nem az ellenzék leteperésére.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés