Lenintől vett Rákosi-idézettel kampányol a Fidesz

Zengjük a dalt üde mámoros ajakkal

| 2022.01.06. 15:24

Olvasási idő kb. 2 perc

Keleti nyitás, Moszkvában átvett Barátság Érdemrend, Budapestre helyezett orosz kémbank, a Kínai Kommunista Párthoz hű egyetem felépítése, a Tienanmen téri kommunista emlékmű megkoszorúzása, a CEU elüldözése, a magánynyugdíjak államosítása, hatósági benzinár, hatósági kamatplafon, beszolgáltatási törvény, civilszervezetek idegen ügynöknek nyilvánítása, a tanácsrendszer visszaállítása, egyentankönyvek, propagandaminisztérium, a hanyatló Nyugat ostorozása, újságírók titkos megfigyelése, kormány melletti felvonulás, MSZMP-tag belügyminiszter, KISZ-tag miniszterelnök … teljesen logikus, hogy az egykori állampárt Fidesz fedőnév alatt működő utódszervezete Rákosi Mátyástól vett idézettel kampányol. 

„A magyar nép előre akar menni, és nem hátra.” – szónokolta a tekintélyes polgári konzervatív politikus 1946-ban, mielőtt ugyanazzal az elszántsággal rombolta le a rövid életű második magyar köztársaságot, mint a hasonló mértékben polgári konzervatív utódja a nem sokkal hosszabb ideig fennálló harmadikat.

A 444 közben kiderítette, hogy a jelmondatot nem a békemenetekben különösen erős Rákosi találta ki, ő csak átvette. A rigmus valódi szerzője egy Vlagyimir Iljics Lenin nevű nemzeti-keresztény-jobboldali politikus volt, aki az “Oroszország előre megy, nem hátra” felkiáltással hirdette meg azt az illiberális átalakulást, amely virágzó demokráciává változtatta a nemzetét.

“Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra” – így szól a jelenlegi pártfőtitkár által a helyi sajátosságnak megfelelően aktualizált változat. Tökéletes rendszerleírás. Komcsi mentalitás plusz lakodalmas nóta egyenlő fideszhatalom. 

Akció

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés