Lottószámok és sunyi hazugságok

Lakner Zoltán | 2021.03.14. 11:59

Olvasási idő kb. 5 perc

„Ha van valaki, aki meg tudja mondani, mikor lehet újranyitás, attól kérjük el a következő heti lottószámokat is” – pattintotta le a legfontosabb kérdések egyikét a miniszterelnök vasárnap reggel.

A legaggasztóbb probléma, miszerint Magyarország a legrosszabb halálozási adatokat produkáló országok közé tartozik az egész világon – nos, ez a témakör nem ütötte meg a miniszterelnöki interjú szintjét.

Önmagában az újranyitási bizonytalanság nem is volna meglepő, nyilván nehéz rá fix dátumot mondani egy ennyire kritikus szituációban. Tényleg nehéz. Csakhogy az eredeti ígéret szerint alig egy hét múlva, március 22-től megkezdődhetnek a fokozatos enyhítések, amelyek sorsáról valamit lassan mondani kellene. Nem beszélve arról, hogy alig egy hónapja indult az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció, szomorú lenne, ha hagynánk kárba veszni ezt a remek lehetőséget.

Reméljük, hogy azért a kormánynak legalább annyi sansza van eltalálni a számunkra is nyerő számot – ez esetben dátumot –, mint amekkora matematikai valószínűsége van 90-ből 5 számba beletrafálni.

A péntekről vasárnapra csúsztatott reggeli hangjáték (© Ceglédi Zoltán) más érdekességeket is tartogatott a hétvégi önsanyargatás bizonyára széles közönségének.

Felvezetésként a kormányfő arról biztosította hallgatóságát, hogy sikerülhet a napi 63 ezer oltás tempóját tartani. Ez tehát a maximális fordulatszám.

Holott ugyanebből a szájból elhangzott már az egy hétvégén beoltott teljes ország dicsekvése, majd később a kórzázfőigazgatóság eljátszott az ehhez képest mérsékelt gondolattal, az egy hétvége alatt felvett egy-másfél millió vakcina tervével.

Örüljünk, persze, a napi 63 ezernek is, ám akkor az a következő kérdés, hogy mi történik az országba érkező, mindeddig be nem adott, csak tárolt vakcinákkal? Orbán a keresztény szabadság eleganciájával sunyi hazugságnak nevezte a feltételezést, hogy amiatt fektetik az oltóanyagot, mert nem tudnak eleget beadni. Holott – erre még az állami rádiói riportere is emlékezni mert –, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) alig két hete jelentette be, hogy részben pontosan azért tolják ki a második adagok beadását, hogy minél többen megkaphassák az elsőt.

Most akkor vagy az NNK az, amely sunyin hazudozik, vagy a miniszterelnök. Harmadik lehetőség nincs.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés