Maffiaállam: a vég kezdete

Miklós Gábor | 2021.05.09. 08:26

Címkék:

Bulgária maffia

Olvasási idő kb. 7 perc

Érdemes figyelni Bulgáriára. A bolgár választók leváltották az ország miniszterelnökét és kormánypártját az áprilisi választáson. A magát jobbközépnek mondó Boriszov-párt, a GERB (Polgárok az Európai Bulgáriáért) kapta ugyan a legtöbb mandátumot, de ez nem volt már elegendő arra, hogy koalíciót szervezzen maga köré. Az ellenzék sem képes a kormányalakításra, de nagy áttörést hozott, hogy olyan pártok jutottak a nemzetgyűlésbe, amelyek az eddigi gengszteruralom, a gigászi korrupció leváltását ígérték. Patthelyzet alakult ki, az elnök három kormányalakítási megbízást adott ki, de mind sikertelen volt. Rumen Radev államfő bejelentette, fel fogja oszlatni a parlamentet és július 11-re új választásokat tűz ki. Addig hivatalnokkormány irányítja Bulgária ügyeit.

A parlament azonban még működik és érdemes figyelni, mi történik benne. Ott ugyanis megkezdte munkáját az eddigi kormány elszámoltatásával megbízott különbizottság. A testületet Maja Manolova, korábbi ombudsman vezeti, aki a parlamentbe bejutott legkisebb párt vezetője. Ez a párt a „Banditák kifelé! Egyenesedj fel!” nevet viseli.

Hogyan érnek véget általában a gengszterkarrierek? Az egyik változat, amikor az állami igazságszolgáltatás nyomása alatt a maffiózók, legalábbis közülük néhány vallomást tesz, leleplezi a bűnszervezetet és benne persze önmagát is. Ehhez kell a rendőrség, ügyészség szakadatlan és odaadó munkája, megfelelő médiaháttér és társadalmi támogatás. Hiszen a maffia lényege a politikával, vagy legalábbis annak egy részével való összefonódás. Ez történt az itáliai „Tiszta kezek” ügyekben a kilencvenes évek elején, amely az addigi pártrendszer összeomlását hozta. Ez nyilván nem jelentette a maffia és a korrupt politika megszűnését Olaszországban. De az ügyészek dolgoznak. De mi történik azokban a „félig szabad” társadalmakban, ahol a maffia megszállta az államot, maga alá rendelte az ügyészséget, rendőrséget, felszámolta a független intézményeket és megszállta az állami médiát és a privát média nagy részét? Nehéz ügy. Ilyenkor a maffia áldozatainak vallomásai is nehezen törtnek át. Hacsak nem kapnak parlamenti fórumot.

Bulgáriában a rendszert nem Boriszov alkotta meg, azt szinte készen kapta. A rendszerváltás utáni különböző színezetű kormányok mindegyikének voltak kapcsolatai hazai és orosz bűnözői csoportokkal, kiépítették a maguk hálózatait, léteztek a háttérben nagyhatalmú oligarchák, akik médiával, más szolgáltatásokkal segítették az őket etető pártokat. Boriszov azonban új minőséget vitt be a rendszerbe. A korábbi baloldali, vagy konzervatív politikusoktól eltérően őt nem terhelte ideológia, elsősorban a népszerűségre és a pénzre utazott. Tíz évnyi kormányzása alatt Bulgária megmaradt az EU legszegényebb, legkorruptabb országának, ahol a legrosszabb a sajtószabadság helyzete.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés