Megint a legelesettebbeken rúgnak egyet

| 2020.09.01. 07:03

Olvasási idő kb. 3 perc

A kormány a járványhelyzetre való hivatkozással megvonja az állami támogatás egészét vagy annak felét három olyan iskolafenntartótól, amely a leghátrányosabb helyzetű gyerekek oktatását végzi immáron már évek, évtizedek óta. Az érintett intézmények között van az L. Ritók Nóra által életre hívott Igazgyöngy Alapítvány Alapfokú Művészeti Iskola, az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség, illetve a Dr. Ámbédkar Iskola, amelyet a Dzsaj Bhím Triratna Buddhista Közösség tart fenn.

Mindhárom intézménynek ebben az évben jár le a minisztériummal kötött köznevelési megállapodása. Mindhárom fenntartónak felajánlották, hogy államosítják az iskoláikat. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ezzel a döntéssel lényegében a működésképtelenség szélére lökte ezeket az intézményeket. A legnehezebb helyzetbe talán a miskolci székhelyű, mélyszegénységből érkező cigánygyerekek érettségihez juttatását célul tűző Dr. Ámbédkar Iskola van: tőlük ugyanis nem csupán a támogatás felét vette el az állam, hanem a teljes összeget. Maruzsa Zoltán annak ellenére sem hosszabbította meg a köznevelési megállapodást az iskolával, hogy azt a Palkovics László vezette Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) kifejezetten kérte tőle. Pedig mindössze egy évre lett volna szükség erre az áthidaló megállapodásra, jövőre ugyanis a Dr. Ámbédkar Iskola az ITM-mel szerződik: a képzési portfóliójukban megjelenik a technikum is. És akkor most az összegek, csak a mihez tartás végett: az Igazgyöngy 17 millió forintos támogatását csökkentették 8,5 millióra, a Dr. Ámbédkar 30 millióját nullára. Ebből a pénzből egyébként a rezsin kívül a tanárok és a diákok utazási költségeit fedezték. De most már a magyar államnak erre nincs pénze.

És hogy mire van? A  Magyar Tenisz Szövetség 2,5 milliárdot kap a „működési feltételeinek stabilizálása (konszolidációja) és az általa megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések” támogatására. E szervezet nem tudott elszámolni korábbi támogatási pénzekkel – konkrétan: 3,5 milliárd forinttal. De sebaj, hiszen jön a segítség, 2,5 milliárd forint formájában. 

 

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés