Megint a legelesettebbeken rúgnak egyet

| 2020.09.01. 07:03

Olvasási idő kb. 3 perc

A kormány a járványhelyzetre való hivatkozással megvonja az állami támogatás egészét vagy annak felét három olyan iskolafenntartótól, amely a leghátrányosabb helyzetű gyerekek oktatását végzi immáron már évek, évtizedek óta. Az érintett intézmények között van az L. Ritók Nóra által életre hívott Igazgyöngy Alapítvány Alapfokú Művészeti Iskola, az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség, illetve a Dr. Ámbédkar Iskola, amelyet a Dzsaj Bhím Triratna Buddhista Közösség tart fenn.

Mindhárom intézménynek ebben az évben jár le a minisztériummal kötött köznevelési megállapodása. Mindhárom fenntartónak felajánlották, hogy államosítják az iskoláikat. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ezzel a döntéssel lényegében a működésképtelenség szélére lökte ezeket az intézményeket. A legnehezebb helyzetbe talán a miskolci székhelyű, mélyszegénységből érkező cigánygyerekek érettségihez juttatását célul tűző Dr. Ámbédkar Iskola van: tőlük ugyanis nem csupán a támogatás felét vette el az állam, hanem a teljes összeget. Maruzsa Zoltán annak ellenére sem hosszabbította meg a köznevelési megállapodást az iskolával, hogy azt a Palkovics László vezette Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) kifejezetten kérte tőle. Pedig mindössze egy évre lett volna szükség erre az áthidaló megállapodásra, jövőre ugyanis a Dr. Ámbédkar Iskola az ITM-mel szerződik: a képzési portfóliójukban megjelenik a technikum is. És akkor most az összegek, csak a mihez tartás végett: az Igazgyöngy 17 millió forintos támogatását csökkentették 8,5 millióra, a Dr. Ámbédkar 30 millióját nullára. Ebből a pénzből egyébként a rezsin kívül a tanárok és a diákok utazási költségeit fedezték. De most már a magyar államnak erre nincs pénze.

És hogy mire van? A  Magyar Tenisz Szövetség 2,5 milliárdot kap a „működési feltételeinek stabilizálása (konszolidációja) és az általa megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések” támogatására. E szervezet nem tudott elszámolni korábbi támogatási pénzekkel – konkrétan: 3,5 milliárd forinttal. De sebaj, hiszen jön a segítség, 2,5 milliárd forint formájában. 

 

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés