Lakner Zoltán Mégiscsak van az a pénz

Az összefogás ideje van, nem a zsarolásé – így reagált az emberminisztérium (Emmi) márciusban, amikor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) védőfelszerelést és béremelést kért a járványhelyzetre tekintettel az orvostársadalomnak. Volt a revolvermédiában minden, Kincses Gyula elnök gyurcsányista viztitdíj-államtitkározása, SZDSZ-ezés, csak éppen pénz és védőfelszerelés nem.

Aztán a járvány során több alkalommal kiderült, hogy a MOK helyzetértékelése helytálló, nem a kormányé. Ráadásul a kamara vezetése, fel sem véve a támadásokat, rendíthetetlenül tárgyalni próbált a kormánnyal, tudván, az állami egészségügy körülményei között konkrét intézkedéseket csakis tőle várhat.

A járvány első hullámának végén az egészségügyi dolgozók, legalábbis, akik ebbe a körbe az Emmi szerint beleestek, egyszeri juttatást kaptak. Még ha menet közben ki is derült, hogy ez bruttó összeg, a szép kerek szám csak a levonások előtti állapotot tükrözi.

A fenti előzmények felidézése nyomán érdemes értékelni, hogy a kormány a következő években 120 százalékos orvosi béremelésre készül. Arra is érdemes emlékeztetni, hogy az utóbbi években Kásler miniszter és Rétvári államtitkár többször is győzelmi jelentéseket adott ki arról, hogy visszatérnek a hazába az orvosok, az egészségügy jobban teljesít.

Most úgy tűnik, a járvány tényei rést ütöttek a tagadás és nagyotmondás falán, és az orvosi béremelés több évtizedes követelését a kormány megvalósítani igyekszik. Ehhez arra is szükség volt, hogy leszedjék a témáról az illetékes tárcát, helyette Pintér Sándor tolta be a javaslatot a kormány asztalára. Távol álljon tőlem a belügyminiszter magasztalása, inkább úgy tűnik, más minisztérium kontójára könnyebben megy mindenkinek az érdekérvényesítés. Az azonban tényleges összefüggésnek tűnik, hogy Pintér képes elintézni a dolgokat, amelyekkel megbízzák, míg Káslerre ez nem jellemző.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!