Fóti Tamás Megvan Merkel utóda, legalábbis a CDU élén

Armin Laschet a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke. Az 1001 pártküldött online részvételével tartott országos „digitális pártnap” első fordulójában három jelöltről szavaztak: Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke (380) mellett Friedrich Merz (385) egykori frakcióvezető és Norbert Röttgen (224) volt környezetvédelmi miniszter közül egyikük sem kapott abszolút többséget, így a második forduló Laschet és Merz között dőlt el. Míg előbbi 521, utóbbi 466 szavazatot kapott.

A jogász végzettségű Laschet szívós, alkalmanként vereségeket is elkönyvelő politikusként kitartóan menetelt előre, és jutott el 2017-ben a tartományi miniszterelnöki székig. Legkevésbé sem számított karizmatikus személyiségnek, ezért is keltett meglepetést szombati, érzelmi húrokat is megpendítő beszéde. Kitért bányászcsaládból származó apjára, akitől azt tanulta, hogy a föld alatt teljesen mindegy, ki milyen vallású, nemzetiségű, csak a kölcsönös szolidaritás számít. Apja azóta ugyan tanárember lett, de a mai napig vallja az egymásrautaltság tanulságát.

Nem téveszthetett célt Laschet üzenete: pontosan tisztában van azzal, milyen kihívásokkal kell szembenéznie, ha ő nyeri a küzdelmet. Legelőször is a kancellárság kérdése. Népszerű lehet tartományi vezetőként, de míg rátermettségéről szeptemberben a német választókat kellene meggyőznie, addig előtte egy másik akadályt kell még vennie: hogy valóban ő legyen a CDU-CSU választási szövetség jelöltje. Márpedig Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, és nem biztos, hogy nem lenne ínyére egy történelmi fordulat. Az erre vonatkozó kérdések elől rendszerint kitér, „az én helyem Bajorországban van”, hangzik a visszatérő válasz, amiből még bármi következhet. A CSU még soha nem adott kancellárt, de az is tény, hogy kisebbik partnerként erre a feladatra csak akkor vállalkozhat, ha a teljes CDU-t maga mögött tudja. Kérdés, hogy a németek számára döntő gazdasági helyzet miként alakul. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!