Lakner Zoltán Minden hagymázas fideszes ostobaság mögött ott lapul, mi a capitoliumi ostrom orbáni értelmezésének lényege

„Azt, ami most Amerikában történt, mi ismerjük” – ekképpen kommentálta a magyar miniszterelnök az amerikai törvényhozás washingtoni épületének szerdai megtámadását.

Hogy világos legyen – magától ugyanis tényleg nem az –, mire gondolt a költő, 2018 decemberére, az Országház „megostromlására” célzott a kifejtős részben. Hogy ugyanis akkor „rendőrsorfallal kellett megvédeni a magyar parlament épületét az erőszakos baloldali tömegtől, ahol ott voltak az ellenzéki politikusok”. Hozzátette, „azt is tudjuk, hogy most is van olyan pártvezető, aki azért áll bíróság elé, mert egy ilyen alkalommal füstbombát dobott, vagy füstgránátot dobott a rendőrökre”.

A miniszterelnök Fekete-Győr Andrásra céloz, aki vállalja tettét, de a hatóság elleni erőszak vádját nevetségesnek tartja. Az viszont végre egy valós tényállítás, hogy Orbán pontosan tisztában van azzal, min ügyködik az ügyészség.

Mondhatni első kézből vannak ismeretei.

Mindebből adódóan tehát egy különbségről biztosan tudunk: 2018 decemberében Budapesten nem volt ostrom. Én legalábbis nem emlékszem, hogy az épületbe behatolók közül bárki felrakta volna a lábát Kövér László íróasztalára. Nyomakodás, lökdösődés, elkeseredett patthelyzet valóban előállt a parlament lépcsőjénél, de hát nem volt roham, pláne épületfoglalás.

És akkor a politikai helyzet eltéréseibe, a tüntetők céljainak szétszálazásába bele se mentem.

A másik érdekes mozzanat, hogy

Orbán a szerdai eseményekről úgy beszél, hogy meg sem említi Trump és hívei nevét, akik között a legvadabb szélsőjobbos figurák voltak megtalálhatók. A 2006-os Kossuth téri táborozók megfelelői.

Ehelyett a miniszterelnök azt mondja: „a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal”.

Is? Merthogy Amerikában szerdán a baloldal volt erőszakos?

A csúsztatások nagymestere valódi interjúszituációban nem szabadulna attól a kérdéstől, hogy most akkor mégis mi van az A tervvel, Trump mindenek felett és mindenek helyett való támogatásával. Nem véletlen, hogy nem ad valódi interjúkat.

A világ vezetői az elmúlt napokban egymást előzgetve határolódnak el Trumptól, ki kárörvendően, hogy nesze neked nyugati demokrácialeckék, ki fellélegezve, hogy végre vége, ki meg azon igyekezve, hogy felejtsék el, hogy valaha is pozitívan állt az elnökhöz. A magyar miniszterelnöknek viszont a Trump által (évek óta) felheccelt emberek erőszakos fellépéséről a baloldal jut eszébe.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!