Lakner Zoltán Nekik a haza ott van, ahol a zsebük van

Ilyet se láttunk még: pénzről mondott le a kormány.

Az uniós helyreállítási alap nagyobb részét, több mint 3000 milliárd forintot hagy Orbán a brüsszeli kasszában, az elsősorban az egyetemeket – de nem csak őket – érintő vagyonkiszervezéssel pedig egy csapásra körülbelül 1000 milliárddal csökken az állami vagyon.

Képzeljük csak el, ha egy más összetételű kormány hozna ilyen döntéseket, az ellenzéki Fidesz az ország kiárusításáról és a jövő feléléséről kibálna.

Ami az állami vagyon alapítványokba szervezését illeti, ne aggódjunk, pénzt nem hagynak az út szélén.

Ha az egyetemeken voltak olyanok, akik elhitték, hogy a kutatási célokhoz kötődően a rugalmasabb munkaszervezést megkönnyítő és a hosszútávú fejlesztést lehetővé tevő szabálymódosításokról van szó, s ezért kell államiból alapítványivá szervezni az intézményeket, akkor ők egy másik mozit néztek az elmúlt tizenegy évben. Hiszen a végeredmény mi egyéb lehetett volna, mint az egyetemi autonómia teljes szétverése: amire eddig a kancellár, a konzisztórium, a költségvetési felügyelő nem volt képes, most végre megteszi a kuratórium.

Ezekben a kormánytól szuperfüggetlen testületekben repkednek a miniszterek és államtitkárok. Miközben a felsősoktatásban érintett Székesfehérvár és Nyíregyháza fideszes polgármestere kuratóriumi tag lesz saját városa egyetemén, ez az ajánlat Szegeden és Pécsen valahogy nem merült fel. Egy szem nem kormánypártiként a miskolci kuratóriumban ülhet az ellenzéki polgármester, hacsak nem számítjuk Szili Katalin pécsi felbukkanását – de hát nem, tényleg nem számítjuk.

Arról szó sincs, hogy minden egyetem busás részvénycsomagot kapna, mint a Corvinus, annyi részvénye egyszerűen nincs az államnak, hogy több mint húsz felsősoktatási intézménynek juttasson belőle. Viszont az állam átad másféle, elsősorban ingatlanban kifejeződő vagyonelemeket az egyetemeknek. És, miként Stumpf István lapunknak adott interjújában volt szíves megvilágítani: az egyetem az alapítványé, azaz a kuratóriumé.

A kuratórium, igen különös módon, önmaga főnöke lesz: leválthatatlan, önmagát megválasztó, és minden tulajdonosi jog felett diszponál. Valóban függetlenedik az államtól, abban a pillanatban, hogy az államhatalom más kormány kezébe kerül.

Ily módon, a megmaradt öt állami egyetemen kívül a teljes felsőoktatást és a hozzátartozó vagyonelemeket zsebrevágta a klientúra, úgy, hogy közben az államot törvény kötelezi a tőle „független” egyetemek további finanszírozására.

Legalábbis a kuratóriumok jól ellesznek akkor is, ha netán kormányváltás következne be jövőre.

Állami vagyonjuttatás és folyamatos állami finanszírozás mellett, azt hiszem, én is elég jól tudnék önállóan gazdálkodni.

Ez az ügy kiáltóan szükségessé teszi, hogy – direkt írom így – gondolva legyen valami arról, miként fordíthatók majd vissza az elmúlt évtized jogállam-ellenes törvényhozási akciói, és miként lehet a napi felháborodásokon túl tényleg visszaszerezni az állami, ha így jobban tetszik, nemzeti vagyont.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!