Nagygyűlésverseny: nem a méret a lényeg

Lakner Zoltán | 2021.10.24. 11:07

Olvasási idő kb. 3 perc

Még alig futott le szombat délután a Békemenet, máris megjelent a Fidesz Facebook-oldalán a légifotó a tömegről, s vele a szöveg: Együtt erő vagyunk. Ehhez képest az ellenzéki nagygyűlés nem tűnt olyan nagynak, s valóban, várható lett volna, hogy igazi győzelmi ünnep kerekedjen a közös jelölteket kiválasztó előválasztás utáni első rendezvényen.

Szűcs Zoltán Gábor politikai kommentátor szép és azt hiszem pontos gondolata, hogy a Békemenet és az előválasztás mutatja meg, mire kellenek a választópolgárok a Fidesznek és az ellenzéknek. Vagy, ha nem akarunk ennyire idealisták lenni, akkor azt mondhatjuk, a szándékoktól függetlenül is két eltérő politikafelfogás mutatkozott meg: a rajongásra kondicionált díszlettömeg és a döntésre felkért választók különbsége feszült ki.

Itt jegyezzük meg, hogy az előválasztók éppenséggel bizonyosan többen voltak a békemenetelőknél.

 

Ettől még lehettek volna sokkal többen az Andrássy út Hősök tere felőli végén, és még a közpénzgyanús buszoztatás egyoldalú lehetősége sem magyaráz meg mindent. Az már talán inkább, hogy az ellenzéki tábor lélektana tényleg más, mint az Orbán-híveké, s az éppen egy hete átélt katarzist követően nem rituális győzelmi táncot járnak, hanem némi fáradtságot éreznek. Ez, persze, komoly figyelmeztetés is arra, hogy az üzemi hőfokot fenn kell tartani, nem jön magától a politikai harci kedv. Az ellenzéken belüli csaták emléke sem halványult el még eléggé ahhoz, hogy az előválasztók mindannyian a közös színpadhoz kövessék a miniszterelnök-jelölteket.

Ezen segít majd a Fidesz, amely rezsit, migránsokat, „erőszakos” LMBT-propagandát, Gyurcsányt, Sorost, egyszóval mindent bedob, hogy békemenetelőit hangulatba hozza. Meglesz ennek az ellenhatása is. Ahogyan nem közvélemény-kutatást, úgy nem is nagygyűlést kell nyerni, hanem választást. Becsapja magát az ellenzék, ha azt hiszi, a munkát már elvégezte, de a kormány is, ha úgy gondolja, egyetlen (béke)menetben felülmúlta az ellenzéket.

Mindenki tudja, hogy Orbán hívei sokan vannak, szemre mindig kétmiliióan ugyebár, de az is látható, hogy vezetőjük már egy évtizede nem aggódott ennyire, hogy elegen lesznek-e.

Nyitókép: Ismeretlen szerző képe a Békemenetre érkező buszokról (Facebook)

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés