Lakner Zoltán Orbán miniszterelnöki rekordja az eljátszott történelmi esély emléknapja

Lázas készülődés éppen nincsen, de korunk egyik sztárkádere, Varga Judit miniszter tegnap az ünneplők mezőnyének élére vágott: köszöntette főnökét abból az alkalomból, hogy immár Orbán Viktor az a személy, aki a magyar történelemben a leghosszabban tölti be a miniszterelnöki posztot.

Összesen 14 éve és 145 napja.

Az 1989-1990-es rendszerváltás utáni kormányfők körében Orbán már 2010 őszén éllovassá vált. Első miniszterelnöki ciklusa beszámításával akkor utasította maga mögé egykori legyőzőjét, Gyurcsány Ferencet, aki összesen négy és fél évig volt hivatalban. Ettől kezdve Orbán már csak a történelemmel kelhetett versenyre, amit miniszterelnöksége hosszabbodásával láthatóan egyre mélyebben át is él. Emlékezetes, hogy legutóbbi beiktatásakor, 2018 májusában már a 2030-ig szóló terveiről beszélt. Ezt megelőzően is többször hangoztatta, hogy a 2010-2030 közötti periódust összefüggő történelmi korszaknak látja. Tehát 

önnönmagát látja korszakalkotónak.

Idei országértékelő beszédének – még a koronavírus-járvány közeledte idején – fő témája az volt, hogy a Trianonnal kezdődő „száz év magyar magány” véget ért, és az elmúlt száz év legsikeresebb időszaka volt a legutóbbi, vagyis az általa fémjelzett évtized.

A küldetéstudat süt a Szőcs Géza temetésén nemrégiben elmondott Orbán-beszédből is: „Sokan gondolják, hogy a hatalmat, a kormányzati hatalmat jóra kell használni. Géza volt, aki megtanította nekünk, hogy ez nem elég. A hatalmat arra kell használni, hogy a legnagyobb dolgokat vigyük vele véghez. (…) Fölfelé, a látóhatár fölé, a csillagok felé kell törekedni, a távlatoktól nem megijedni, soha meg nem szédülni. Ha a Jóisten hatalmat és erőt adott, és te férfi vagy, és magyar, nem vállalkozhatsz kevesebbre.”

Közel másfél évtized a miniszterelnöki székben, abból több mint tíz év megszakítás nélkül, egy olyan országban már valóban távlatnak nevezhető, ahol korszakként tartjuk számon a huszonöt évig tartó Horthy- és a közel harminckét évre nyúló Kádár-érát. A dualizmus viszont ehhez képest még mindig beláthatatlanul hosszú ideig, fél évszázadig tartott.

Nem véletlen, hogy az Orbán által maga mögé utasított miniszterelnök-elődök pontosan az előbb említett korszakokban voltak hatalmon. Tisza Kálmán a Monarchia Magyarországának miniszterelnöki posztját töltötte be 1875-1890 között, Bethlen István a Horthy-korszak első szakaszában tartotta kézben egy évtizedig a kormányrudat, 1921-1931 között, Lázár György pedig, akinek karaktere nem fogható az előbbi személyiségekéhez, 1975-1987 között ülhetett Kádár akaratából parlamenti dolgozószobájában.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!