Orbán többször is elszámolta magát, a végeredmény távozásuk a Néppárt frakciójából

Lakner Zoltán | 2021.03.03. 17:47

Címkék:

EPP Fidesz Néppárt

Olvasási idő kb. 6 perc

2000-ben hívták a Fideszt az Európai Néppártba (EPP), 2021-ben elküldték. Legalábbis egyelőre a parlamenti frakcióból.

Megszavazták ugyanis a néppárti frakcióban azt az új belső szabályozást, amely lehetővé tette volna a fideszesek kirúgását – ennek elébe vágva Orbán ma bejelentette, hogy képviselői elhagyják a brüsszeli-strasbourgi képviselőcsoportot.

A magyar kormánypárt saját magának hozta össze ezt a helyzetet, de a körön kívülre kerülés – a névleges kilépés ellenére – nem a saját döntése volt.

Így jártak.

A hosszúra nyúló sztori korábbi emlékezetes mozzanata volt, amikor kék fedőréteggel takarták el a Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt ábrázoló plakátokat a Ferihegyről bevezető úton, 2019 márciusában, amikor Manfred Weber EPP-frakcióvezető Budapestre látogatott Orbán Viktorhoz.

Alighanem ez volt az egyik leggyávább és legnevetségesebb húzása az Orbán-rezsim propagandagépezetének.

Weber éppen azért érkezett, mert az EPP köreiben felháborodást keltett, hogy magyar tagpártjuk, a Fidesz egy néppárti politikus, Juncker ellen személyes támadásig menő kampányt folytat. Ráadásul úgy, hogy a Soros-ellenes hadjárathoz csapták hozzá az Európai Bizottság akkori elnökét. E problémát próbálta a Fidesz azzal orvosolni, hogy letakarták a plakátokat Weber útvonalán, ne lássa saját szemével azt, ami miatt jött.

A legendásan érzékeny néppárti elvi iránytű azonban akkor még abba az irányba mutatott, hogy megtartsák a magyar kormánypártot az EPP-ben. Könnyen előállhatott volna ugyanis olyan helyzet a 2019-es európai parlamenti választáson, hogy az EPP első helye a frakciók körében csak a fideszes képviselőkkel együtt tartható meg. A bajor keresztényszocialista Weber, akit Juncker utódjának jelölt az EPP, maga jött Magyarországra, hogy sokadszorra rábeszélje Orbánt, ne csinálja már.

Orbán joggal számíthatott arra, hogy ezt is megússza,

hiszen korábban mindig az az álláspont kerekedett felül az EPP-ben, hogy a Fidesz maradjon. Kell az a tizenvalahány képviselő, akiket mindig leszállítanak. A frakcióban különben is fegyelmezetten szavaznak, csak a kormányuk lépései keltenek kínos pillanatokat. Meg amúgy is jobb, ha belül vannak, minthogyha körön kívül kerülve teljesen elszabadulnak. Hosszú ideig ez volt a meghatározó néppárti álláspont.

A plakátok esetében Orbán ezt azzal toldotta meg, hogy a Juncker-portrék lecserélését ígérte Timmermanséra, az európai szocialisták csúcsjelöltjére. Sose tudjuk meg, komolyan gondolta-e vagy csak blöff volt, ilyen plakátok kihelyezésére végül nem került sor. Úgy tűnik, még az EPP-ben sem hatódott meg senki attól, hogy Orbán a sorosozást a szocialistákkal szemben folytatja.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés