Orbán Viktor új alapokra helyezi a kereszténységet

| 2022.03.17. 09:35

Olvasási idő kb. 2 perc

„Legyen előbb erőnk, aztán igazunk, és ne fordítva.” (Orbán Viktor)

Az állampárt vallási tagozataként működő katolikus és a református egyház vezetői nyilván pisszenni sem mernek ilyenkor, a költségvetési utalások számolgatása közben különben sem érnek rá teológiai kérdésekkel foglalkozni, ezért pusztán a jegyzőkönyv kedvéért rögzítjük helyettük is: eredetileg, még mielőtt politikai termékké változtatták volna, a kereszténység azt tanította, hogy az igazság előbbre való, mint az erő.

Ellenpróbaként képzelje el mindenki azt, hogy a fenti szavakat a katonák által lefogott és a hatalom által keresztre feszített Jézus mondja ehelyett:

„Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa.”

A két kinyilatkoztatás összebékítése talán még Balog püspökminiszternek se menne könnyen, bár ő Jézust már régen kiírta Viktor evangéliumából.

Természetesen van olyan nézet, amely szerint az erő áll mindenek felett, az igazság legfeljebb mögötte kullog, de az még véletlenül sem a kereszténység megalapítójától származik, hanem a fasisztáktól.

És amikor valaki fog egy üres papírt, felírja rá a fasizmus szótári definíciójának egyes pontjait az erőkultusztól a liberalizmus ellenességen át a populista nacionalizmusig, aztán egymás után pipálja ki őket, ahogyan a Fidesz politikájának és retorikájának jellegzetességeit veszi sorra, majd levonja az ebből adódó egyetlen logikus következtetést, akkor kikérik maguknak a minősítést.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés