Orbán Viktor új alapokra helyezi a kereszténységet

| 2022.03.17. 09:35

Olvasási idő kb. 2 perc

„Legyen előbb erőnk, aztán igazunk, és ne fordítva.” (Orbán Viktor)

Az állampárt vallási tagozataként működő katolikus és a református egyház vezetői nyilván pisszenni sem mernek ilyenkor, a költségvetési utalások számolgatása közben különben sem érnek rá teológiai kérdésekkel foglalkozni, ezért pusztán a jegyzőkönyv kedvéért rögzítjük helyettük is: eredetileg, még mielőtt politikai termékké változtatták volna, a kereszténység azt tanította, hogy az igazság előbbre való, mint az erő.

Ellenpróbaként képzelje el mindenki azt, hogy a fenti szavakat a katonák által lefogott és a hatalom által keresztre feszített Jézus mondja ehelyett:

„Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa.”

A két kinyilatkoztatás összebékítése talán még Balog püspökminiszternek se menne könnyen, bár ő Jézust már régen kiírta Viktor evangéliumából.

Természetesen van olyan nézet, amely szerint az erő áll mindenek felett, az igazság legfeljebb mögötte kullog, de az még véletlenül sem a kereszténység megalapítójától származik, hanem a fasisztáktól.

És amikor valaki fog egy üres papírt, felírja rá a fasizmus szótári definíciójának egyes pontjait az erőkultusztól a liberalizmus ellenességen át a populista nacionalizmusig, aztán egymás után pipálja ki őket, ahogyan a Fidesz politikájának és retorikájának jellegzetességeit veszi sorra, majd levonja az ebből adódó egyetlen logikus következtetést, akkor kikérik maguknak a minősítést.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés