Ónody-Molnár Dóra Sűrű elfoglaltságok

Sűrű elfoglaltságok

Európai Parlament, Strasbourg Fotó: Ronald Wittek

A magyar kormány úton útfélen azt hangoztatja, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot rendkívül fontosnak tartja. Lehet, hogy fontosnak tartja, de mi annak a jelével nemigen találkoztunk, hogy valódi párbeszédre törekednének azokkal is, akik nem értenek eleve egyet velük. Találkoztunk ezzel szemben a kormánypárt részéről közönnyel és a brüsszeli állandó képviselet részéről cinizmussal.

Megkérdeztük ugyanis az Európai Parlament külügyi ügyekkel foglalkozó bizottságának fideszes tagját, Gál Kingát (aki az Európai Néppárttal való szakítás után függetlenként képviseli nettó két és félmillió forintos havi fizetéssel a magyar polgárokat és Európai ügyeit az Európai Parlamentben), hogy mi a véleménye arról a konferenciáról, amelynek a lényege a párbeszéd, az állampolgárok részvétele a közös jövő kitalálásában.

Gál Kinga válaszra sem méltatott minket, s rajtunk keresztül az olvasókat.

A brüsszeli állandó képviselet – amelynek fenntartása és az ott dolgozók bérének biztosítása szintén óriási mennyiségű közpénzbe kerül – egyik feladata az EU döntéshozatali eljárásainak követése. Ezért arra gondoltunk, hogy Stelbaczky Tibor állandó képviselőhöz, meghatalmazott nagykövethez fordulunk kérdéseinkkel. Ahogy Gál Kingától, úgy Stelbaczky Tibortól is azt tudakoltuk, szerinte mennyire elképzelhető, hogy a konferencián megfogalmazott javaslatok nyomásként jelenjenek meg a Bizottságnál.

Szerettük volna a véleményét kérni arról, hogy ez a polgárok részvételére épülő eszköz hogyan egészítheti ki a képviseleti demokráciát. Arra is rákérdeztünk, hogy a véletlenszerűen kiválasztott polgárok tükrözik-e az EU sokszínűségét. Megkérdeztük azt is, hogy a nagykövet figyeli-e a konferenciát, találkozott-e olyan állampolgári javaslattal, amellyel egyetért.

Sajnos azzal a semmitmondó válasszal pattintott le az állandó képviselet sajtósa (igen, ilyen pozíciót is fizetnek az állampolgárok azért, hogy végül a sajtóval ne álljon érdemben szóba a képviselet vezetője), hogy „nagykövet úr sűrű elfoglaltsága miatt ezúttal sajnos nem tud eleget tenni válaszadásra vonatkozó kérésének”.

Ez is több persze, mint amit Gál Kingától kaptunk.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.