Tamás Ervin: Inkább nem kellett a teszt, csak ne bukjon le a kormány

| 2022.01.29. 18:27

Olvasási idő kb. 5 perc

900 millió forintot kapott volna Magyarország az Európai Uniótól PCR-tesztek vásárlására. A kormány lemondott erről a pénzről, pedig a támogatást kizárólag az EU által el nem ismert vakcinákkal (Sinopharm, Szputnyik) beoltott állampolgárok védettségének ellenőrzésére lehetett volna felhasználni. Azaz, pont azok körében nyújtott volna segítséget, akiknél a leginkább indokolt lett volna. 

Akció

Nehezen érthető, hogy ha tényleg kaptunk volna az uniótól 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást tesztelésre, azt miért utasítottuk vissza. Biztosan volt valami hajszál abban a gesztusban, ami a nagyon érzékeny magyar kormányzat torkán akadt – talán az ajándék tesztekkel csorbát szenvedett volna a nemzeti büszkeség.

A Népszavának adott hivatalos válasz azonban bár nem kertel, de annál inkább süketel: „Kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését” szolgálta volna a program. Emellett szerintük „az utazási időszak közben véget ért” és van elég harmadik oltás, amivel szabadon lehet utazni. 

Ez az indoklás kamu, az illetékesek hosszú-hosszú ideig nem akartak szembenézni azzal, hogy elsősorban politikai előnyt akartak kovácsolni a kapkodó és nem ritkán dilettáns, de mint kiderült, egyeseknek jól jövedelmező keleti szérumbeszerzéssel.

Igaz, valóban nehézkesen indultak útnak a Pfizer és társai, lehetett miattuk szidni az uniót, elképzelhető, hogy már ez is élvezetet okozott a kormánynak, amit megfejelt Kelet-imádatával. Felelőtlenül háríttatott el minden aggályt, szabályt, kötelező óvatosságot, gyártói ajánlást.  Ma már dokumentumok bizonyítják, hogyan is történt a szérumok sebbel-lobbal való bevizsgálása. Csak azt nem tudható, hogy pontosan kiknek a nyomására legyintett a tekintélyes, de opportunista intézetvezetés azokra a fenntartásokra, amelyek a kitakarásokból végül mégis előbukkantak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés