Ónody Gomperz Tamás Szó szerint több pénzt költött az Orbán-kormány sportra, mint ahány csillag van az égen

Szó szerint több pénzt költött az Orbán-kormány sportra, mint ahány csillag van az égen

A Tejút Fotó: MTI/Komka Péter

A képen a Tejút látható. Pontosabban annak kis részlete, hiszen a Földről a hatalmas galaxisnak csupán két spirálkarja figyelhető meg. Becslések szerint az egész Tejútrendszerben összesen 200 milliárd csillag található, plusz-mínusz százmilliárd.

Most képzelje el mindenki azt, hogy a képen lévő valamennyi csillag 1 forintot ér. Az a rengeteg kis fénylő pötty a fotón nem távoli égitest, hanem mindegyik egy-egy forint. De nem csak azok a csillagok helyettesítendők 1 forinttal, amelyek a képen felsejlenek, hanem valamennyi, mind a 200 milliárd. Azok is, amelyeket a Földről nem lehet észlelni, így ezen a felvételen sincsenek rajta.

Ha ezt el tudjuk képzelni, akkor gondoljunk arra, hogy az Orbán-kormány közel 1000 milliárd forintot adott tíz év alatt sporttámogatásra a társasági adó részleges átengedésével. Egyéb utakon ennél sokkal többet.

Ez azt jelenti, hogy kizárólag az adóátengedéssel ötször annyi pénzt költött sportra a kormány, mint amennyi csillag van a Tejútrendszerben. Próbáljuk ezt felfogni. Meredjünk a képre, szippantson be minket a forintcsillagok milliárdjainak hipnotikus látványa, nézzük őket és számoljunk, egyesével, ahogy a bárányokat szoktuk elalvás előtt, és amikor a végére értünk, akkor kezdjük az egészet elölről, számoljuk át a Tejútrendszert újra és újra, és miután ötödjére is átszámoltuk a teljes galaxist, akkor megkapjuk azt a számot, amit a magyar kormány tíz év alatt sportra költött. Azaz, annak a töredékét.

Elvégezhetjük az összehasonlítást máshogy is.

Az emberi agyat alkotó idegsejtek száma nagyjából a fele annak, mint ahány csillag ragyog a Tejútrendszerben. Ez sem kevés, 100 milliárd neuron elegendőnek bizonyult arra, hogy civilizációkat hozzunk létre és meghódítsuk a világot a tengerek fenekétől a Mars sivatagjáig. Ennek ellenére, ha minden idegsejtet megfeleltetünk egy forintnak, akkor arra jutunk, hogy a kormány tízszer annyit költött sportra egyedül az adókedvezményeken keresztül, mint ahány neuronra a relativitáselmélet felisméséhez Einsteinnek rendelkezésre állt. 

1 000 000 000 000 forint.

Európa egyik legszegényebb országában elment öt Tejútrendszernyi közpénz stadionokra és profi focisták fizetésére. Annak biztosan nincs kettőnél több agysejtje, aki ennek örül. Bámuljuk ezt a képet, lassan beleőrülünk a számolgatásba, az agyunkban a neuronok egymás után hunynak ki, a kis fehér pöttyök néma zajjá változnak, elménkre a végtelen űr örök csendje borul.

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.