Miklós Gábor Tíz év kudarc Szíriában

Az, ami tíz év alatt történt Szíriában, a világ szégyene. Nehéz lenne egyetlen komoly szereplőt, nemzetközi szervezetet, nagyhatalmat, vallást megnevezni, amely tisztességesen járt el ezzel az országgal, népével szemben. Világblamázsnak is nevezhetnénk, ha nem lenne akkora a baj: meghalt 117 ezer civil, közülük 22 ezer gyerek, és 271 ezer katona vagy milicista, szétesett az ország, milliók menekültek el otthonukból, megszűnt a szolidaritás, nyomor, gyűlölet és pusztulás arat. Ezzel járt a szíriai polgárháború, amely tíz éve kezdődött egy a félreeső dél-szíriai városban, Daraa-ban, a jordán határ közelében.

Nem részletezem a hosszú, gyászos történetet. A szíriai emberek – követve az Arab tavasz szellemét – szabadulni akartak a korrupt diktatúrától. Demokráciát akartak, esetleg a múlt tisztázását, meg akartak szabadulni az uralkodó állampárt korrupt bürokráciájától, az elit pökhendi uralmától, a kiüresedett állami ideológiától. Az ország fellázadt. Egy ideig úgy látszott, hogy az Aszad-rezsim más diktatúrákat követve összeomlik. Ez nem következett be, sőt, a rendszer köszöni szépen, a mai napig létezik, ha megtépázva is.

Mi tartotta életben a diktatúrát?

 1. A rendszernek erős bázisa volt az erőszakszervezetek, az állami apparátus, a titkosszolgálatok hálózata. A diktatúra korábban szövetséget kötött a szunnita nagypolgársággal, s ezek kitartottak mellette. Az erőszakszervezetek bázisa a síitákhoz közelálló alavita vallási csoport volt. A hadseregben és az államapparátusban keresztény és drúz elemek is főszerepet játszottak. Ezek a vallási-etnikai csoportok kitartottak a diktatúra mellett, mert védelmet reméltek a szekuláris nacionalista rezsimtől a szunnita többség vallási türelmetlenségétől. Félelmük megalapozott volt. A rendszerellenes erők között nagyon gyorsan vezető szerephez jutottak a szélsőséges iszlám erők, ami végül az „Iszlám Állam” gyilkos uralmához vezetett Szíria tekintélyes részén.
 2. Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

  A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

  A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

  Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

  Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

  Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!