Unortodox járványkezelés: rendeletben próbálja szabályozni a vírust a kormány

Lakner Zoltán | 2021.03.28. 12:07

Olvasási idő kb. 7 perc

Újabban a vírus viselkedését és a vakcinák működését is rendeletileg szabályozza a magyar kormány.

Azzal ugyanis, hogy szombaton gránitszilárdságú kormányrendeletben rögzítették az április 19-i iskolanyitást, Orbán és emberei felülírták mindazt, amit a vírus terjedéséről és a vakcinák hatásmechanizmusáról jelenleg tudunk.

Egy nem éppen sorosista fészekben, hanem a kormányzat saját tájékoztató portálján, a koronavirus.gov.hu olvasható az a hivatalos tájékoztatás, amely szerint „a védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni” (ez az idő a brosúra megfogalmazása óta esetenként változott, de nem szűkült, hanem tágult a két komponens közötti időrés). Továbbá „az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül”.

Gyors fejszámolással kijön, hogy ha április 1-jén kezdik a pedagógusok oltását, akkor április 19-re a második dózisig sem lehet eljutni, nemhogy a vakcinák teljes hatásának érvényesüléséig. Orbán ennek kapcsán a péntek reggeli hangjátékban azt mondta: ha az oltásra regisztrált iskolai dolgozókat „április 10-ig be tudjuk oltani, akkor van nyolc-kilenc nap, amit várniuk kell, hogy a vakcina hasson”.

Ez hazugság.

Egészséget és életet veszélyeztető hazugság. Vagyis ez a nyitási koncepció alapvetően hibás.

Ehhez jön még néhány apróság. Az egyik, hogy az amúgy is remekül teljesítő központi regisztrációs rendszert megduplázzák, hiszen most az iskolaigazgatóknak külön kell regisztrálniuk az oltakozásra hajlandó beosztottjaikat, mégpedig napok leforgása alatt, hétfőre, egy olyan felületen, amely a Népszava értesülése szerint éppen karbantartás alatt áll. Egy másik kérdés, hogy senki nem tudja, mekkora a pedagógusok körében a vakcináltatási hajlandóság, vagyis nem világos, hogy csak a regisztráltak beoltásával milyen körben alakul ki védettség, hacsak nem az a terv, hogy a nem oltott pedagógusok nem mehetnek vissza az iskolába. De hát ilyesmit senki nem mondott, és nem is lenne így újraszervezhető az oktatás. Aztán az is van, hogy az első hullámmal ellentétben ma már a gyerekek sem csak tünetmentes vírushordozók lehetnek, hanem a korábbinál sokkal nagyobb arányban meg is betegedhetnek. Ezt a problémát legalább érintenie kellene a kormányzati tájékoztatásnak.

Mindebből nem az következik, hogy az iskolák kinyitására nem kell törekedni. Dehogynem. Minél előbb kapjuk vissza életünk színtereit, annál jobb. Csakhogy a vírus feltehetően ugyanúgy nem olvas kormányrendeletet, ahogyan például az újranyitási óriásplakátokat sem nagyon akaródzott neki megtekinteni. A kormány mániákusan hisz a pszichológiai hadviselésben és az önbeteljesítő jóslatban, ami a járvány óta már a gazdaságban sem nagyon jön be, holott a gazdaság szereplői emberek, akiknek a várakozásait egy pontig valóban érdemes lehet befolyásolni. A vírus azonban nem lassul le és a vakcina nem gyorsul be attól, hogy a kormány az április 19-ei határidő gombjához varrja az iskola-újranyitás kabátját.

Mivel a kormányzati döntéshozatal nélkülöz mindennemű nyilvánosságot, nem lehet tudni, miért éppen az április 19-i dátum akadt be a miniszterelnöknek.

Ezzel együtt, a pedagógusok csoportos oltása rendben volna, de csak a vakcina-időhatárok reális beszámításával érdemes elvégezni a nyitást, különben az akció nem csökkenteni, hanem – könnyen lehet –, hogy fokozni fogja a bajt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés