Tamás Ervin Vakcinamizériával csurig megpakolva

Elfogadom, hogy az oltásmizériával kapcsolatban sok hiba történt, a sajtó is bele-belecuppant kisebb-nagyobb tévedésekbe. Az már inkább elkeserítő, ahogy a geopolitika csapdájába lökte a vakcinákat a világ, pedig ennek kikerülése pofon egyszerű lett volna,

ahogy a nyugati, úgy az orosz és a kínai készítményeket is komoly, adatokkal kísért teszteknek kellett volna alávetni, amelyeket az EU erre hivatott intézete hagy jóvá.

Az oroszok most jutottak el idáig, gondolom az időhúzás – politikai értelemben – nem volt véletlen, a kínaiak közlései jelenleg is homályosak, hézagosak, felteszem, szintén nem véletlenül. Az életmentésre hivatkozva a saját magunk által jóváhagyott és az ilyen esetekben kötelező óvatosságot célzó szabályokat félredobni, egy kapkodó kontrollal, vagy még azzal sem helyettesíteni – hát… Amikor e lángra kapó kérdés olyan tüzeket gyújt, amelyek megint csak a régi séma szerint osztják meg a társadalmat, a fertőzés őrült módon alárendelődik politikai tartalmaknak, a kormányzati kommunikáció látványosan bukfencezik a számokkal, és úgy akarja hirdetni portékáját, mint valami cipőpasztát, ott nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló.

Az elhallgatások, a kérdések megválaszolásának hiánya, az ismeretek kormányzati érdekek szerinti szelekciója is okozhat zavart, bizonytalanságot, különösen akkor, ha életünk válik a fölöttünk basáskodók kísérleti terepévé. Hogy ki, miért és melyik vakcinát választja, miféle hatások alapján dönt – magánügy.

A túlzott rábeszélés gyanús, ahogy a közvetett fenyegetés is általában hátrébb lépteti a delikvenst.

Az átverő-show naponta produkál fölösleges és elkerülhető szituációkat, de még ebben a szervezetileg fontos ügyben is sikerült lemennünk kutyába, hiszen ez tényleg a mi szervezetünkről szól. Látnivaló az, ami prognosztizálható volt: ömleni kezd az országba az oltóanyag, nemsokára, az is kaphat, aki csak véletlenül jár arra. Nem tudom, hogy a lélegeztető masináknak van-e külön raktáruk, ott talán majd különösebb költség nélkül tárolhatók lesznek a fel nem használt készítmények is. Ahogy tippelek, ez nem a Pfizerrel fog megtörténni, s nem csak a hűtés problematikája miatt.

Szembeszökő, ahogy a tudósok egy része igyekszik alkalmazkodni a politika igényeihez, s ezt bizonyos fokig teheti is, mert a kutatások is részben ellentmondanak egymásnak, a nem közölt vagy konkrétumokat nélkülöző adatokból nehezen vonhatók le konklúziók, ráadásul sokszor a nyilvánosságra hozottak is feleselnek egymással. A hivatal emberei azonban úgy manipulálnak, hogy az már bőszíti a kérdések özönében bolyongó laikusokat. Nem csoda, ha a kormányzat lúdbőrzik a sajtótól, mert ez a szféra nyújtja meg itt-ott azt a fórumot, amelyik a nyilvánosság fegyverével és a puszta logikával akkor is kérdez, ha arra notóriusan nem érkezik válasz és nagyjából sejthető, hogy miért nem. Nincs az a fékevesztett propaganda, amelyik ezt veszteség nélkül elviselné.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!