Vakcinamizériával csurig megpakolva

| 2021.04.21. 16:44

Olvasási idő kb. 6 perc

Elfogadom, hogy az oltásmizériával kapcsolatban sok hiba történt, a sajtó is bele-belecuppant kisebb-nagyobb tévedésekbe. Az már inkább elkeserítő, ahogy a geopolitika csapdájába lökte a vakcinákat a világ, pedig ennek kikerülése pofon egyszerű lett volna,

ahogy a nyugati, úgy az orosz és a kínai készítményeket is komoly, adatokkal kísért teszteknek kellett volna alávetni, amelyeket az EU erre hivatott intézete hagy jóvá.

Az oroszok most jutottak el idáig, gondolom az időhúzás – politikai értelemben – nem volt véletlen, a kínaiak közlései jelenleg is homályosak, hézagosak, felteszem, szintén nem véletlenül. Az életmentésre hivatkozva a saját magunk által jóváhagyott és az ilyen esetekben kötelező óvatosságot célzó szabályokat félredobni, egy kapkodó kontrollal, vagy még azzal sem helyettesíteni – hát… Amikor e lángra kapó kérdés olyan tüzeket gyújt, amelyek megint csak a régi séma szerint osztják meg a társadalmat, a fertőzés őrült módon alárendelődik politikai tartalmaknak, a kormányzati kommunikáció látványosan bukfencezik a számokkal, és úgy akarja hirdetni portékáját, mint valami cipőpasztát, ott nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló.

Az elhallgatások, a kérdések megválaszolásának hiánya, az ismeretek kormányzati érdekek szerinti szelekciója is okozhat zavart, bizonytalanságot, különösen akkor, ha életünk válik a fölöttünk basáskodók kísérleti terepévé. Hogy ki, miért és melyik vakcinát választja, miféle hatások alapján dönt – magánügy.

A túlzott rábeszélés gyanús, ahogy a közvetett fenyegetés is általában hátrébb lépteti a delikvenst.

Az átverő-show naponta produkál fölösleges és elkerülhető szituációkat, de még ebben a szervezetileg fontos ügyben is sikerült lemennünk kutyába, hiszen ez tényleg a mi szervezetünkről szól. Látnivaló az, ami prognosztizálható volt: ömleni kezd az országba az oltóanyag, nemsokára, az is kaphat, aki csak véletlenül jár arra. Nem tudom, hogy a lélegeztető masináknak van-e külön raktáruk, ott talán majd különösebb költség nélkül tárolhatók lesznek a fel nem használt készítmények is. Ahogy tippelek, ez nem a Pfizerrel fog megtörténni, s nem csak a hűtés problematikája miatt.

Szembeszökő, ahogy a tudósok egy része igyekszik alkalmazkodni a politika igényeihez, s ezt bizonyos fokig teheti is, mert a kutatások is részben ellentmondanak egymásnak, a nem közölt vagy konkrétumokat nélkülöző adatokból nehezen vonhatók le konklúziók, ráadásul sokszor a nyilvánosságra hozottak is feleselnek egymással. A hivatal emberei azonban úgy manipulálnak, hogy az már bőszíti a kérdések özönében bolyongó laikusokat. Nem csoda, ha a kormányzat lúdbőrzik a sajtótól, mert ez a szféra nyújtja meg itt-ott azt a fórumot, amelyik a nyilvánosság fegyverével és a puszta logikával akkor is kérdez, ha arra notóriusan nem érkezik válasz és nagyjából sejthető, hogy miért nem. Nincs az a fékevesztett propaganda, amelyik ezt veszteség nélkül elviselné.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés