Tóth Ákos Varga Judit és Donáth Anna – teszik a dolgukat, de micsoda különbség!

Varga Judit igazságügy-miniszter dekázgat. Hegedül. Kormányülések közt almákkal zsonglőrködik. Példás családanya. A munkatársai odavannak érte. Népszerű, keményen kiáll a kormányért, csípőből tüzel, asszózik, ha kell, Orbánabb Orbánnál, NER-ebb a NER-nél, csinos, elegáns, több nyelven ír, olvas, beszél. (Kész főnyeremény.) Bár az talán megérne egy misét, hogy magabiztossága továbbra is ennyire sziklaszilárd lenne-e, ha szellemi vezetője, Orbán Viktor nem adná meg hétről-hétre a főbb jelszavakat, de azért Varga Juditot hiba volna egyetlen pillanatra is alábecsülni: ideig-óráig ki tudja ő maga is találni, melyik a jó irány.

Az igazságügy minisztere tehát irányba állt, s a Momentum EP-képviselőjét, Donáth Annát találta arra, aki volt annyira botor, hogy ki merjen állni vele nyílt vitára, még ha egyenlőtlen feltételek mellett is, Hír TV-s asszisztálással. E vitában kijelentette, hogy nem szokott az Európai Bizottság alelnökével, Vera Jourovával „lefekvés előtt csacsogni arról, hogy képzeld, Vera, már megint mi történt Magyarországon”. Ennek azért van jelentősége, mert Jourova a der Spiegelnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Magyarországot téves illiberális demokráciának minősíteni, sokkal pontosabb, ha beteg demokráciaként tekintenek rá. Ezzel kihúzta a gyufát Orbán Viktornál, aki levélben szólította föl az Európai Bizottság elnökét, hogy távolítsa el pozíciójából helyettesét, mert megsértette a magyar embereket. Ezek után természetesen a magyar igazságügy-miniszter sem hagyhatta szó nélkül a történteket, s kinyilvánította, hogy szerinte Donáth Anna áll a mögött, hogy az egyébként baráti, Andrej Babis vezette cseh kormány által delegált alelnök ennyire rosszakat gondol Magyarországról.

A támadást szépen felépítették, mert a Hír TV villámgyorsan nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Donáth Anna egy a párttársaival folytatott videóbeszélgetésen azt mondja, hogy mivel a jogállamisági kérdések hozzá tartoznak, ezért rendszeresen egyeztet a jogállamiság kérdésével egyébként hivatalból foglalkozó Jourovával, „háromnaponta beszélek vele telefonon”. Mindez elég volt arra, hogy a teljes propagandagépezet összemossa Donáth Annát Gyurcsány Ferenccel úgy, hogy ezt a felvételt a Momentumos EP-képviselő őszödi beszédeként aposztrofálják, akinek ezért, úgymond, azonnal távoznia kell a közéletből.

De ez sem volt elég, hanem közzétettek egy újabb, hasonló körülmények közt készült felvételt, amelyen Donáth Anna nem átall arról beszélni, hogy voltak ügyek, amelyek előtt sajnos nem tudott időben konzultálni az erre hivatottakkal, így kerülhetett be az európai köztudatba az a téves értelmezés, hogy a válsághelyzetben hozott felhatalmazási törvény ürügyén lényegében megszűnt a Parlament működése, ami, ugye, nem igaz, épp ellenkezőleg. Donáth e beszélgetésben azt mondta, hogy ez azért probléma, mert a kétharmaddal amúgy is azt tesz a kormány, amit akar, úgyhogy kár volt a felhatalmazási törvény kapcsán diktatúrát emlegetni, a gond sokkal inkább az, hogy a NER tíz év alatt lényegében leépítette a jogállamiságot.

Több sem kellett Varga Juditnak, majd nyomában a propagandagépezetnek, hogy megállapítsa: „ismét egy bizonyíték arra, hogy a brüsszeli döntéshozók nem a saját szemüknek, nem az elfogadott jogszabályoknak és a megválasztott nemzeti kormányoknak hisznek, hanem az álcivil szervezetek „objektív” megállapításaira, a liberális újságírók előre összeállított paneljeire és a hazai ellenzék tudottan hamis vádaskodásaira alapítják a Magyarországgal kapcsolatos megállapításaikat”.

Varga Judit tehát hozza szokott formáját, eldekázgat a tényekkel, elhegedüli Donáth Anna nótáját, s mivel kész főnyeremény, teszi, amire kiválasztották. Ezzel kapcsolatban arra érdemes fölhívni a figyelmet, hogy Donáth Anna pedig azt teszi, amire megválasztották. A Momentum két EP-képviselőjét, Cseh Katalint és Donáth Annát ugyanis nem azért küldték a választók az EP-be, hogy az Orbán-kormányt ajnározza és jogállamnak minősítse azt, amit nem tart annak, hanem épp azért, mert az őket megválasztókkal egyetértésben, nem tartják jogállamnak Orbán Viktor rendszerét, és erre alapos okuk van.

Ezeket az okokat a Momentum egyetlen pillanatig nem titkolta, sőt ezekkel kampányolt, valamint azzal, hogy kíméletlen ellenfele lesz Brüsszelben a NER-nek. Ami, ugye, nem Magyarország. Magyarország ugyanis nem egy rendszer, még ha sokan, köztük Orbán Viktor is, szeretné annak láttatni. Donáth Anna tehát teszi a dolgát, jogállami kérdésekben egyeztet a jogállami kérdésekben illetékes alelnökkel, s szemben Varga Judit állításával, inkább megpróbálja elhárítani, hogy azzal is vádolják a magyar kormányt, amit az nem követett el, van így is épp elég a rovásán, szégyenünkre. Ezzel persze nehezíti Varga Judit dolgát, mert nem feltétlenül csak olyan nyilvánvaló tévedéseket kell fölényesen beláttatnia a brüsszeli vaskalapos bürokratákkal, mint hogy a magyar parlament nem működik, hanem például olyan ügyekre is válaszolnia kéne, hogy a Polt Péter vezette ügyészség vajon miért nem tekinti bűncselekménynek, ha Szijjártó Péter külügyminiszter egy a magyar kormánytól ezer szálon függő vállalkozó jachtján tölti könnyed adriai nyaralását, miközben ugyancsak az általa vezetett ügyészség megvesztegetés címén tönkretett egy nyomozót, aki tolltartót, valamint baklavát fogadott el egy nyomozásban érintett személytől. Ez a szokott magabiztossággal és fölényeskedéssel nem fog menni, amiben Donáth Annának valóban komoly szerepe van. És Varga Juditnak érdemes lesz alaposan fölkészülnie, mert előbb-utóbb nem csak Brüsszelben lesznek kíváncsiak az érdemi válaszokra.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.