Várható volt Trump ámokfutása, amivel viszont évekre hazavágta a republikánusokat

A szerző kommunikációs szakember.

Valószínű volt, hogy Trump utolsó két hónapja nagy műsor lesz. Féltem tőle, hogy lesznek tragikus történései, és sajnos öt ember halálával lett.

Tudni lehetet, hogy párhuzamos világokból fogják megítélni minden momentumát.

Ennek a sztorinak azonban messze nincs még vége, és nem, nem két hétre vagyunk a záróepizódtól, ez gyakorlatilag biztos.

A különféle nézőpontokból szemlélő közönség számára tulajdonképpen az egyetlen közös halmaz, hogy ez egy nagyon szomorú és fontos történet, még az elsőre apróságnak tűnő epizódjai is.

 • A Twitter szerintem is jogosan zárta el a fiókjától, mert nem érdemes azon nyelvészkedni, hogy pontosan mit mondott, egyértelműen ő röffentette be a motort és láthatóan újabb bátorító gázfröccsöket nyomott szerda óta.
 • Itt hüledeztünk a Capitolium ostroma alatt, hogy hová tették a szemüket a hatóságok, amikor nyílt fórumokon történt beszélgetések alapján, Trump szavaira lélektanilag pontosan detektálható, egyértelmű vektorokat lehetett látni a szemünk előtt zajlott végkifejletig.
 • Megértem azt, hogy a Twitter nézőpontjából ég a ház, hisz a január 20-a itt kopogtat az ajtónkon. A dátum eseményeit igen nehéz ugyan megjósolni, de tuti, hogy valahol a sima tüntetés és egy megdöbbentő terrorcselekmény közötti koordinátára tehetőek, és ez utóbbi, noha apró, de nem nulla esélyű kimenetelt valóban minden eszközzel meg kell akadályozni. Twitter szempontból minimum ki kell húzniuk a fejüket a legkisebb felelősségből is.
 • Én is nagyon remélem, hogy ezekután az összes többi uszító felülettel, és az összes többi ország vállalhatatlan vezetővel szemben ugyanilyen határozottsággal lép fel a Twitter.
 • Ne engedjük el azt a szálat sem, hogy az Egyesült Államok elnökét, mozgásterében gyakorlatilag tényleg lenullázza a közösségi médiafelületről történő kitiltás. Ennek egyik oka, hogy hatalmas erőfeszítéssel navigálta saját magát a techcégtől totális kommunikációs függésbe, de ettől még ezen cégnek/cégeknek a hatalma megdöbbentő, amit a konkrét eset jupiterlámpák kereszttüzében láttat.
 • Elkötelezett híve vagyok a média demokratizálódási folyamatának, melynek kulcsszereplői a közösségi média felületei. Kicsit ugyan néha úgy vagyok vele, mint Churchill a demokráciával: Rettenetes, de az összes többi verzió szégyenletesen megbukott (tudom, hogy soha nem mondta, de most annyira jó ide). Egészen nyilvánvalóan szükség van szabályozásra, keretekre, de az biztosan nem az, hogy tiltsuk be az összeset.
 • Határozottan ijesztő a lehetőség valószínűsége, hogy a láthatóan mentálisan szinte összeomlott Trump számára, ez a két utolsó, óriási megaláztatással járó esemény (kvázi a beszámíthatóságát megkérdőjelező elmozdítási eljárás és Twitter-fiókja bezárása) ténylegesen a tébolyba taszíthatja.
 • Természetesen az sem kizárt, hogy a demokraták megszégyenítő elmozdításával (tulajdonképpen gyámság alá helyezésével) szándékosan szeretnék mentálisan annyira összeroppantani, hogy feltárja sátáni arcát. Politikai játéktéren ez akkor is racionális és elfogadott lépés, ha személyesen nem találjuk ízlésesnek.
 • Ha kilépünk politikai meggyőződésünk árnyékából, akkor tisztán látszik, hogy Trump nem a demokratákra veszélyes politikai szereplő. Valójában az ellene leadott protest szavazatok juttatták sikerre a demokratákat. Ha ez véleményes volt novemberben, akkor a szerda írta neonbetűkkkel az égre, hisz két, szinte tuti szenátusi helyet buktak ámokfutása miatt azzal, hogy a demokraták térfelén mozgósított.
 • Igen könnyen előfordulhat, hogy a több tízmillió republikánus szavazó számára hosszabb távon meghatározó véleménnyé fordul, hogy a pártjuk számára, a konzervatív értékek szempontjából, Great Amerika nézőpontból Trumpnál pusztítóbb kártevőt lámpással sem lehetne találni. Könnyen lehet ugyanis, hogy szétszakítja a pártot, így az USA választási rendszerének matematikája alapján nagyon sokáig nem teremhet nekik babér.

  Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

  A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

  A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

  Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

  Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

  Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!