Veszélyben az Index függetlensége – szolidárisak vagyunk a kollégákkal

Tóth Ákos | 2020.06.22. 08:12

Címkék:

Index szabad sajtó

Olvasási idő kb. 2 perc

Vasárnap esti hírek, valamint a szerkesztőség saját közlése alapján – a portált tulajdonló alapítvány kuratórumi elnökének későbbi cáfolata ellenére is – úgy tűnik, súlyos veszélybe került az Index függetlensége.

A Jelen szerkesztőségének tagjai személyes ügyükként élik meg a helyzet ilyetén alakulását. Részben azért, mert az Indexnél barátaink, ismerőseink, volt kollégáink is dolgoznak, akiknek személyes sorsáért aggódunk. Részben pedig azért, mert a magyar közéletben, médiában mi is megéltük már, milyen, amikor szétporlad alattunk a szabadság és a függetlenség alapja.

A legszemélyesebb ügyünk pedig közügy: a szabad média sorsának alakulása Magyarországon. Mikor a Jelen megalakult, azt írtuk, a szabad médiának mindig előnyére válik, ha újabb színekkel gazdagodik. Ez, sajnos, megfordítva is igaz, közös szabadságunk tere szűkül, ha bármely szerkesztőség szabadsága veszélybe kerül.

Szimpátiánk és szolidaritásunk a szabad sajtó munkatársaié. Bízunk abban, hogy az Indexnél dolgozó kollégáink megőrizhetik a független újságírás lehetőségét.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés