Vidnyánszky az EP előtt is előadta, hogy az ellenzék vezényel az SZFE-n

Láng Zsuzsa | 2020.10.27. 13:37

Olvasási idő kb. 3 perc

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselőit (mindkét oldalt) hallgatta meg kedd délelőtt az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága. György László, az ITM gazdaságstratégiárt és szabályozásért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke a kormányzati oldal képviseletében, Upor László, volt rektorhelyettes és Milovits Hanna a diákönkormányzat alelnöke az egyetemi autonómia védelmében fejthette kis érveit az online találkozón.

A négyperces felszólalásokban először László György méltatta az elmúlt évtized magyar filmgyártásának Andy Vajna nevével fémjelzett sikerkorszakát, valamint az SZFE négyszeresre emelt költségvetése által vizionált fényes jövőt.

A jelenlegi helyzetre Upor László utalt, és felhívta a bizottság figyelmét, hogy az európai térképen alig látható aprócska pont, egy kis egyetem autonómiáért küzdő csapata múlt héten 15 ezres tömeget mozgósított, mutatva, hogy az emberek saját ügyüknek érzik az önrendelkezés – az EU alkotmánya által is garantált – jogát.

Milovits Hanna hálásan köszönte meg a bizottságnak, hogy meghallgatják panaszukat, mert így első kézből értesülhetnek az SZFE tanárainak és hallgatóinak helyzetéről, vagyis arról, hogy az erőszakosan alapítványi fenntartásba kényszerített egyetem új vezetői elutasítanak minden párbeszédet, nem veszik figyelembe véleményüket, és teljes egészében elutasítják az autonómia garanciáját biztosító listájukat is.

A technikai akadályok (nem volt bekapcsolva a mikrofonja) után szóhoz jutó Vidnyánszky Attila arról próbálta meggyőzni a bizottság tagjait, hogy az általa vezetett Magyar Teátrumi Társaság – amely szerinte az ország legjelentősebb érdekképviseleti szervezete – csak színesebbé és gazdagabbá akarja tenni az egyetemet. A látványos, és mozgósító erejű tüntetés szerinte nem az emberek szimpátiájáról és szolidaritásáról szólt, hanem hanem arról, hogy a baloldali pártok ezt az eseményt használták fel politikai kampánynyitó nagygyűlésként.

Immár a biztosok is értesülhettek Vidnyánszkytól arról, hogy a hallgatókat nyáron egyetemfoglalási kiképzésben részesítették, és arról is, hogy a kuratórium elnöke szerint az SZFE-n minden a baloldali pártok vezetésével történik.

Vidnyánszky ezek után új kommunikációs panelt vetett be a meghallgatáson: fényképekkel próbálta alátámasztani, hogy aggasztó hírek érkeznek az elfoglalt épületből. Szerinte az anarchia megnyilvánulásáról tanúskodó fotók higiéniai és tűzoltósági veszélyekről tanúskodnak.

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés