Kormos Lili Íme, egy könyv a lelki jelenségekről, amit kötelezővé kellene tenni

Ez most normális? Igen, az.

A közösségi média sajátossága, hogy nincs olyan téma, amelynek, legalábbis látszólag, ne lenne végtelen számú szakértője. Két kattintással hasznos és kevésbé hasznos tanácsok garmadáját szabadíthatjuk magunkra. Egy pontatlan recept esetén legfeljebb rossz lesz a sütink, de vannak olyan területek, mint például a pszichológia is, ahol komoly károkat okozhat, ha valaki megfelelő szaktudás nélkül, saját végtelen bölcsességére támaszkodva osztogat tanácsokat – és sajnos egyre többen vannak ilyenek.

Az Instagramot sokszor magam is a pokol hetedik bugyrának tartom, vannak viszont olyan profilok, amelyek miatt megéri használni az applikációt. Ilyen a 2020-ban indult Mélylevegő Projekt is. A profilt fiatal pszichológusok hozták létre és közérthetően, de a megfelelő tudás birtokában tesznek közzé bejegyzéseket szorongásról, depresszióról, hangulatzavarokról és úgy általában, a mentális egészségről. Nemrégiben pedig, a híradózás mellett most már könyvkiadással is foglalkozó Szabados Ági és a Mélylevegő Projekt összefogott, és megjelentették az ElmeRülő című könyvet.

Engem személy szerint kiráz a hideg attól, amikor valaki azt mondja, hogy ezt vagy azt a könyvet mindenkinek kötelezővé tenné, de az ElmeRülő kapcsán bennem is felmerült, hogy tízből nyolc ember számára egész biztosan hasznos olvasmány lenne, és ebbe a nyolcba saját magamat is belesorolom.

Ugyanis hiába vagyok már annak a generációnak a tagja, amelyiknek nem kell külön magyarázni, hogy ­pszichológushoz járni nem ciki, olyannyira nem, hogy én magam is jártam terápiába, elég nyíltan merek beszélni az érzéseimről, jókról és rosszakról egyaránt, mégis adódnak olyan élethelyzetek, amelyekben az érzelmi válaszreakcióimat látva megtorpanok, hogy úristen, ez most normális? A válasz pedig legtöbbször az, hogy igen.

A minket körülvevő világ ugyanis, pandémiástól, közösségimédiástól, netflixestől, online randizástól, mindenestől egyrészt olyan sebességet diktál, amellyel nagyon nehéz lépést tartani, sőt megkockáztatom, hogy nem is lehet, minek következtében az idegrendszerünk, a lelkivilágunk túlterhelődik. Másrészt pedig, hogy egy csodálatos közhellyel éljek: modern világ, modern kihívások.

Egyre több tényező tud szorongást generálni, egyre több, heves érzelmi reakciót kiváltó hatás ér bennünket, s ezeknek nemhogy a kezelése, de önmagában a megélése is megterhelő folyamat, vagyis egyre könnyebb azt érezni, hogy valami nincs rendben velünk.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!