Láng Zsuzsa Itt kell élned, hogy ezt megértsd

Rényi Ádám / A bezzeggyerek

Pár nappal ezelőtt jelent meg Rényi Ádám második kötete, A bezzeggyerek, és alighanem minden olvasó úgy jár vele, mint a tavalyi Osztálytalálkozóval. Hiába szánta a szerző olyan felnőttmesének, amelyből minden este egy-egy adagot fogyaszt a munkában megfáradt dolgozó – aki elkezdi szemezgetni a novellákat, abba nem hagyja az utolsó betűig.

Akció

Egyrészt azért letehetetlen letenni A bezzeggyereket, mert az író minden egyes történetben a mindannyiunk által jól ismert környezetben, a mindennapjainkban csűri-csavarja, hökkenti meg az olvasóit valószínűtlenül abszurd szituációkkal, másrészt viszont azért, mert a saját sorsunkkal való szembenézés filozofikus mélységekbe navigálja olvasóit.

Amikor nehéz eldönteni, hogy sírjon vagy inkább hangosan röhögjön az ember azokban a helyzetekben, amelyekben itt és most kénytelen élni, jó, ha tisztában van vele, hogy eddig sosem tapasztalt körülmények közé sodorta a közép-kelet-európai lét. Bár szívem szerint tovább szűkíteném a topográfiát: valójában csak akkor láthatja be, hogy helyette mondja élete minden hazugságát ­Rényi Ádám, ha Magyarországra pottyantotta a gólya.

A kiadó már a könyvajánlójában szembesíti a jövendőbeli fogyasztót azzal, hogy legrémisztőbb kihívásunk már nem az, hogy képesek vagyunk-e a boldogságra, hanem az, hogy el tudjuk-e játszani azt.

Kaméleon-életünk epizódjait viszontlátva talán egy pillanatra világossá válik, miként torzul a személyiségünk és kényszerül ripacskodással határos színjátékra az élet minden területén. Szerencsére szánalmas gyarlóságunkat az író végtelenül nagyvonalúan ábrázolja, rengeteg humorral, ahogy elesettségünket is megbocsájtó szeretettel emeli fel a porból, ahová valahonnan nagyon magasról, a talajmenti életet aligha érzékelhető high society-ből szánták.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!