Itt kell élned, hogy ezt megértsd

Rényi Ádám / A bezzeggyerek

Láng Zsuzsa | 2022.06.22. 17:15

Olvasási idő kb. 4 perc

Pár nappal ezelőtt jelent meg Rényi Ádám második kötete, A bezzeggyerek, és alighanem minden olvasó úgy jár vele, mint a tavalyi Osztálytalálkozóval. Hiába szánta a szerző olyan felnőttmesének, amelyből minden este egy-egy adagot fogyaszt a munkában megfáradt dolgozó – aki elkezdi szemezgetni a novellákat, abba nem hagyja az utolsó betűig.

Akció

Egyrészt azért letehetetlen letenni A bezzeggyereket, mert az író minden egyes történetben a mindannyiunk által jól ismert környezetben, a mindennapjainkban csűri-csavarja, hökkenti meg az olvasóit valószínűtlenül abszurd szituációkkal, másrészt viszont azért, mert a saját sorsunkkal való szembenézés filozofikus mélységekbe navigálja olvasóit.

Amikor nehéz eldönteni, hogy sírjon vagy inkább hangosan röhögjön az ember azokban a helyzetekben, amelyekben itt és most kénytelen élni, jó, ha tisztában van vele, hogy eddig sosem tapasztalt körülmények közé sodorta a közép-kelet-európai lét. Bár szívem szerint tovább szűkíteném a topográfiát: valójában csak akkor láthatja be, hogy helyette mondja élete minden hazugságát ­Rényi Ádám, ha Magyarországra pottyantotta a gólya.

A kiadó már a könyvajánlójában szembesíti a jövendőbeli fogyasztót azzal, hogy legrémisztőbb kihívásunk már nem az, hogy képesek vagyunk-e a boldogságra, hanem az, hogy el tudjuk-e játszani azt.

Kaméleon-életünk epizódjait viszontlátva talán egy pillanatra világossá válik, miként torzul a személyiségünk és kényszerül ripacskodással határos színjátékra az élet minden területén. Szerencsére szánalmas gyarlóságunkat az író végtelenül nagyvonalúan ábrázolja, rengeteg humorral, ahogy elesettségünket is megbocsájtó szeretettel emeli fel a porból, ahová valahonnan nagyon magasról, a talajmenti életet aligha érzékelhető high society-ből szánták.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés