Kinek az élete?

Donatella Di Pietrantoni / A visszaadott lány

Kormos Lili | 2022.05.15. 13:34

Olvasási idő kb. 6 perc

Vannak szövegek, amelyek egyből a szívem közepébe találnak, mint a világ legprecízebb akupunktúrás tűje, és vannak olyanok, amelyeknek a nyomán csak később ébrednek érzések. Mint amikor beütöm a lábam délelőtt, és a helye csak este kezd sajogni, vagy mint egy elvetett mag, amelynek idő kell, hogy igazán megmutathassa magát. Di Pietrantonio szövege az utóbbi kategóriába tartozik: lassan kezd terjedni, de annak azonnal érezni a hatását.

A jó szöveg, azt hiszem legalábbis, úgy működik, mint Tarantino filmjei. Meg lehet nézni, sőt élvezni is lehet a Ponyvaregényt anélkül, hogy tudnád, mi a kapcsolat az olasz utcai árusoknál sorakozó sárgaborítós könyvecskék és a film között, annak is tetszhet a Kill Bill, aki nem nézett fél életében távol-keleti mozikat, ahogy a Volt egyszer egy Hollywoodot is szeretheti az, aki még nem hallott Sharon Tate-ről korábban. Mindazonáltal annál élvezetesebbek ezek a filmek, minél több rétegüket érti a kedves néző.

A könyv is így működik: a felszínen maradva is lehet érteni, élvezni, sőt szeretni a történetet, de minél többet tudsz, annál többet árulnak el az egymás után rendezett szavak.

Donatella Di Pietrantonio regényének is megvannak a maga rétegei, pedig a mondatai nyersek, egyszerűek, néha fájdalmasan őszinték, és mégis van bennük valami különleges, vagy ha nagyobb szavakat szeretnék használni, akkor varázslatos.

Mert hát mi a történet? Van egy kislány, aki tizenhárom évig él egy családdal, úgy tudja, hogy az a férfi az apja és az a nő az anyja, akik nevelik, aztán egyszer csak megfogják, mint egy csomagot, és leteszik egy számára teljesen idegen család ajtajába azzal, hogy igazából ők a szüleid, ezek a gyerekek meg a testvéreid, és mostantól velük fogsz élni.

Mi ez, ha nem tragédia? Belecsöppenni egy világba, ahol semmit és senkit nem ismersz? Elveszíteni mindent és mindenkit, ami otthonos volt számodra, és folyamatosan idegennek lenni abban a közösségben, amely elvileg a családod lenne? Mindezt azonban olyan tárgyilagosan írja le a szerző, hogy első olvasásra fel sem tűnik, mekkora a visszaadott lány vesztesége, hogy az első sokk tompultsága mögött milyen nagy a szenvedés és a fájdalom. Egy-egy szó vagy félmondat árulja csak el, hogy min megy keresztül egy kislány, akit raknak ide, raknak oda, mint egy csomagot, és lassan ér lélekig az anyák tragédiája is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés