Kormos Lili Láthatatlan függőségünk: a munkamánia

Kun Bernadette / Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana

Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana címmel jelent meg dr. Kun Bernadette első könyve, amelyben 15 fejezeten keresztül vizsgálja a modern világ egyik legveszélyesebb viselkedési addikcióját. A munkához való kóros viszonyunkat ugyanis nagyon nehéz felismerni, kezelni talán még ennél is nehezebb, hiszen szemben az alkohollal, a kábítószerrel vagy a családok egzisztenciáját veszélyeztető játékszenvedéllyel, a munkamánia tárgya valami olyan, amit a társadalom becsül, elismer. Ezért is nagyon fontos, hogy elkészült ez a könyv: segít tisztán, de legalábbis tisztábban látni.

Az átlagembernek, nekem is, van egy olyan feltételezése, hogy a tudományos szakembereknek, dolgozzanak bármilyen területen, mindenre kész válaszaik vannak. Ez a hit valószínűleg abból táplálkozik, hogy ők értik és ismerik azokat az univerzumokat, amelyekbe nekünk nincs bejárásunk, sőt amelyeket kívülállóként sokszor érteni is nehéz. Pedig a tudomány sem tud minden kérdésre egzakt választ adni, képviselői ellenben tudják, hogy milyen módon és hol keressék a megoldásokat.

Kun Bernadette könyve a munkamániáról pont ennek a válaszkeresésnek a példája. Nagyra értékeltem, hogy a szerző vállalja az esetleges bizonytalanságokat is, például, hogy még a pszichológus szakmában sem egységes a munkafüggőség megítélése.

Vannak szakemberek, akik még mindig nem gondolják, hogy önálló viselkedési addikcióról beszélünk ebben az esetben, mások szerint viszont a munkafüggőség hamarosan fel fog kerülni a mentális betegségek listájára – a többi addikció mellé. Azt viszont állítja, hogy egy létező problémáról beszélünk, ami egyre több embert érint, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a függő sosincs egyedül a függésével, mert a kóros viselkedése előbb-utóbb a környezetét is érinteni fogja.

A könyv felépítése is ezt a logikát követi, a függőségtől indul, megmutatja benne az egyént, aztán egyre tágul a perspektíva, majd a 12. fejezetben már arról is szó esik, hogy milyen az élet egy munkafüggővel. Nekem, aki hajlamos vagyok belelovallni magam a különböző mentális problémák által generált kilátástalanságba, kifejezetten jól esett, hogy a szerző megoldási javaslatokat kínál a könyv végén a munkafüggőknek éppúgy, mint a környezetüknek. Az külön jó, hogy nem állítja, hogy ezek a tanácsok varázsütésre megoldják a helyzetet. Sokak számára lehet evidens, hogy hiteles szakember ilyet nem is állít, nem mond olyat, hogy van varázslat, ami elfújja a gondokat, de az, aki életében olvasott már életvezetéssel, problémamegoldással kapcsolatos könyveket, tisztában van vele, hogy ennek az irodalomnak a rákfenéjét épp az instant megoldásokat árusító kóklerek jelentik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!