Láthatatlan függőségünk: a munkamánia

Kun Bernadette / Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana

Kormos Lili | 2022.04.13. 12:34

Olvasási idő kb. 6 perc

Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana címmel jelent meg dr. Kun Bernadette első könyve, amelyben 15 fejezeten keresztül vizsgálja a modern világ egyik legveszélyesebb viselkedési addikcióját. A munkához való kóros viszonyunkat ugyanis nagyon nehéz felismerni, kezelni talán még ennél is nehezebb, hiszen szemben az alkohollal, a kábítószerrel vagy a családok egzisztenciáját veszélyeztető játékszenvedéllyel, a munkamánia tárgya valami olyan, amit a társadalom becsül, elismer. Ezért is nagyon fontos, hogy elkészült ez a könyv: segít tisztán, de legalábbis tisztábban látni.

Az átlagembernek, nekem is, van egy olyan feltételezése, hogy a tudományos szakembereknek, dolgozzanak bármilyen területen, mindenre kész válaszaik vannak. Ez a hit valószínűleg abból táplálkozik, hogy ők értik és ismerik azokat az univerzumokat, amelyekbe nekünk nincs bejárásunk, sőt amelyeket kívülállóként sokszor érteni is nehéz. Pedig a tudomány sem tud minden kérdésre egzakt választ adni, képviselői ellenben tudják, hogy milyen módon és hol keressék a megoldásokat.

Kun Bernadette könyve a munkamániáról pont ennek a válaszkeresésnek a példája. Nagyra értékeltem, hogy a szerző vállalja az esetleges bizonytalanságokat is, például, hogy még a pszichológus szakmában sem egységes a munkafüggőség megítélése.

Vannak szakemberek, akik még mindig nem gondolják, hogy önálló viselkedési addikcióról beszélünk ebben az esetben, mások szerint viszont a munkafüggőség hamarosan fel fog kerülni a mentális betegségek listájára – a többi addikció mellé. Azt viszont állítja, hogy egy létező problémáról beszélünk, ami egyre több embert érint, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a függő sosincs egyedül a függésével, mert a kóros viselkedése előbb-utóbb a környezetét is érinteni fogja.

A könyv felépítése is ezt a logikát követi, a függőségtől indul, megmutatja benne az egyént, aztán egyre tágul a perspektíva, majd a 12. fejezetben már arról is szó esik, hogy milyen az élet egy munkafüggővel. Nekem, aki hajlamos vagyok belelovallni magam a különböző mentális problémák által generált kilátástalanságba, kifejezetten jól esett, hogy a szerző megoldási javaslatokat kínál a könyv végén a munkafüggőknek éppúgy, mint a környezetüknek. Az külön jó, hogy nem állítja, hogy ezek a tanácsok varázsütésre megoldják a helyzetet. Sokak számára lehet evidens, hogy hiteles szakember ilyet nem is állít, nem mond olyat, hogy van varázslat, ami elfújja a gondokat, de az, aki életében olvasott már életvezetéssel, problémamegoldással kapcsolatos könyveket, tisztában van vele, hogy ennek az irodalomnak a rákfenéjét épp az instant megoldásokat árusító kóklerek jelentik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés