Láthatatlan függőségünk: a munkamánia

Kun Bernadette / Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana

Kormos Lili | 2022.04.13. 12:34

Olvasási idő kb. 6 perc

Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana címmel jelent meg dr. Kun Bernadette első könyve, amelyben 15 fejezeten keresztül vizsgálja a modern világ egyik legveszélyesebb viselkedési addikcióját. A munkához való kóros viszonyunkat ugyanis nagyon nehéz felismerni, kezelni talán még ennél is nehezebb, hiszen szemben az alkohollal, a kábítószerrel vagy a családok egzisztenciáját veszélyeztető játékszenvedéllyel, a munkamánia tárgya valami olyan, amit a társadalom becsül, elismer. Ezért is nagyon fontos, hogy elkészült ez a könyv: segít tisztán, de legalábbis tisztábban látni.

Az átlagembernek, nekem is, van egy olyan feltételezése, hogy a tudományos szakembereknek, dolgozzanak bármilyen területen, mindenre kész válaszaik vannak. Ez a hit valószínűleg abból táplálkozik, hogy ők értik és ismerik azokat az univerzumokat, amelyekbe nekünk nincs bejárásunk, sőt amelyeket kívülállóként sokszor érteni is nehéz. Pedig a tudomány sem tud minden kérdésre egzakt választ adni, képviselői ellenben tudják, hogy milyen módon és hol keressék a megoldásokat.

Kun Bernadette könyve a munkamániáról pont ennek a válaszkeresésnek a példája. Nagyra értékeltem, hogy a szerző vállalja az esetleges bizonytalanságokat is, például, hogy még a pszichológus szakmában sem egységes a munkafüggőség megítélése.

Vannak szakemberek, akik még mindig nem gondolják, hogy önálló viselkedési addikcióról beszélünk ebben az esetben, mások szerint viszont a munkafüggőség hamarosan fel fog kerülni a mentális betegségek listájára – a többi addikció mellé. Azt viszont állítja, hogy egy létező problémáról beszélünk, ami egyre több embert érint, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a függő sosincs egyedül a függésével, mert a kóros viselkedése előbb-utóbb a környezetét is érinteni fogja.

A könyv felépítése is ezt a logikát követi, a függőségtől indul, megmutatja benne az egyént, aztán egyre tágul a perspektíva, majd a 12. fejezetben már arról is szó esik, hogy milyen az élet egy munkafüggővel. Nekem, aki hajlamos vagyok belelovallni magam a különböző mentális problémák által generált kilátástalanságba, kifejezetten jól esett, hogy a szerző megoldási javaslatokat kínál a könyv végén a munkafüggőknek éppúgy, mint a környezetüknek. Az külön jó, hogy nem állítja, hogy ezek a tanácsok varázsütésre megoldják a helyzetet. Sokak számára lehet evidens, hogy hiteles szakember ilyet nem is állít, nem mond olyat, hogy van varázslat, ami elfújja a gondokat, de az, aki életében olvasott már életvezetéssel, problémamegoldással kapcsolatos könyveket, tisztában van vele, hogy ennek az irodalomnak a rákfenéjét épp az instant megoldásokat árusító kóklerek jelentik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés