Kormos Lili Pest megér még egy könyvet

Koniorczyk Borbála / Merker Dávid / Hosszúlépés Budapesten

Pest megér egy estet – vagy többet is. Ott van Szerb Antal Budapest kalauza, ott van Térey János könyve, az Átkelés Budapesten, de szerintem idefér Legát Tibortól a Közlekedik a főváros is, elvégre az is Budapesthez tartozik, hogyan jutunk el a-ból b-be. Egy szó, mint száz, sokan és sokféleképp megírták már a fővárost – és most itt a Koniorczyk Borbála és Merker Dávid által jegyzett Hosszúlépés Budapesten is. 

Az egyetemen volt egy reprezentáció-elméleti kurzusom, mindjárt az első félévben, és ott tette fel a kérdést egyszer a tanár, hogy mit gondolok, ki vagyok én? Mire azonnal rávágtam, hogy természetesen diák. Erre visszakérdezett, lány nem vagyok? A szüleim gyereke nem vagyok? Valakinek a legjobb barátja? Olyan ember, aki fél a sötétben/nem szereti a tejet/sír a filmeken, ez nem mind-mind én vagyok? Hát valahogy így van ez a városokkal, esetünkben Budapesttel is.

Mert ez főváros, város, amelyet folyó szel ketté, város, ahol nagy művészek éltek és alkottak, város, mely átélte az ostromot, város, ahol néha a kultúra meg az élet pezsgett, máskor csak a keserűség, és ha ezektől a nagy volumenű eseményektől eltekintünk is, akkor ez az a város is, ahol emberek szerelmesek lesznek, iskolába viszik a gyerekeiket, megkóstolják életük legfinomabb csokis süteményét, vagy épp írnak egy akkora slágert, amit több mint ötven évvel a haláluk után is ismernek és énekelnek, nem csak Budapesten, de a világ bármelyik pontján.

Egy város sokkal több puszta funkcionalitásnál és néhány olyan épületnél/múzeumnál, amelyeket egy osztálykirándulás keretén belül érdemes megnézni. Egy városhoz, először is, hozzátartoznak az emberek, és minden helyszín, amely szerepet játszik az életükben, legyen az játszótér, mulató, színház vagy épp közpark. De ugyanígy, hozzátartozik a sötét oldala, a dinamikája, ahogy napról-napra, hétről-hétre változik, az igaz történetei, a legendái, a múltja és a jelene, egyszóval nagyon sok összetevőből áll össze a városkép, csak ezt a napi rohanásban hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Nos, ha valami, akkor a 21. század kiadó gondozásában megjelent Hosszúlépés Budapesten egész biztosan emlékezteti majd a régi, az új és az eljövendő városlakókat is arra, hogy nem akárhol élnek/készülnek élni.

A Hosszúlépés.járunk? több mint tíz éve szervez már tematikus városi sétákat, ami azt jelenti, hogy ha vannak, akik jól ismerik Budapestet a sarokkövektől egészen az apró részletekig, akkor Koniorczyk Borbála és ­Merker Dávid bizonyosan közéjük tartoznak. Illetve, az csak egy része, hogy nagyon alaposan ismerik, és szemlátomást szenvedélyesen szeretik Budapestet, de jól elő is tudják adni mindezt a közönségüknek, de erről majd később.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!