Közélet

A másik Schindler, Kínában

Spielberg 1993-as filmje óta világszerte ismerik Oskar Schindler embermentő tetteit. De mit tudunk John Rabe német állampolgárról, aki 1937 végén több mint kétszázezer kínai életét mentette meg Nankingban a japánoktól? Mind a ketten a náci párt tagjai voltak. 

Politikai panoptikumból választhatnak a palesztin fiatalok

A Közel-Kelet viszonyait évtizedeken át az arab-izraeli szembenállás témája uralta. Ez már jó ideje nem világpolitikai kérdés. Május 22-re választást írtak ki, tehát ismét több szó esik a palesztin nép megoldatlan helyzetéről.

 

New Deal újratöltve?

Egy éven belül a negyedik jelentős gazdasági tőkeinjekció kerül az amerikai kongresszusa elé. Joe Biden infrastruktúrafejlesztési terve már rendszerszintű problémákat céloz meg.

Ellenzéki programok vetélkedése

Elsőként a Momentum hozta nyilvánosságra pár héttel ezelőtt az előválasztási programját, most az MSZP is megtette ugyanezt: szinte bizonyos, hogy az ellenzéki szövetség hat pártjának bizonyos alapkérdésekben nem lesz nehéz dűlőre jutniuk, de vannak olyan markáns programpontok, amelyek esetén akár éles viták is várhatók.

Mit művel valójában járványkezelés címén a kormány?

Magyarország, miután az átoltottak száma elérte a 2,5 milliót, megkezdte a fokozatos újranyitást. Orbán Viktor miniszterelnök úgy kalkulál, hogy május végére a beoltottak száma eléri a hétmilliót, vagyis gondtalan nyárnak nézünk elébe. Csupa örömteli hír. De mi van a számok mögött?