Közélet

Alaposan mellélő a kormány genderérzékeny intézkedése

A legtöbb esetben az apagyed nem a nők önmegvalósításáról, döntési szabadságáról szól, hanem a családi kasszáról – erre lehet következtetni abból az adatsorból, amelyet azért kértünk le az államkincstártól, hogy kiderítsük: hány férfi és hány nő veszi igénybe a gyed extrát. Az eredmény megdöbbentő: közel azonos a két nem aránya.

Ünnep kordonok közt – Biden megérkezett

Megtörtént Joe Biden sokak által szorongva várt elnöki eskütétele. A fáradt téli nap sugaraiban viszont csak a legrangosabb vendégek sütkérezhettek a Capitolium nyugati teraszain. Bár a járvány miatt amúgy sem gyűlhetett volna össze nagy tömeg, a január 6-ai halálos zavargásokat követően szinte az egész várost lezárták a hatóságok. A betonkordonokkal hermetikusan körbekerített Pennsylvania Avenue-n gurult át az elnöki limuzin a Fehér Házba Bidennel, akire már most hatalmas teher nehezedik.

Nem Meseország: perel a Labrisz a nyilvánvalóan politikai nyomásra született határozat ellen

„Egyértelműen a kormány konzervatív gender ideológiáját közvetíti a határozat, márpedig egy fogyasztóvédelmi határozatban kormányideológiának helye nincs” – mondja a Jelennek Rédai Dorottya, a Labrisz Egyesület tagja annak kapcsán, hogy a Meseország mindenkié című könyv kapcsán kötelezték őket arra, hogy „teljes körű tájékoztatást" nyújtsanak a tevékenységi körüket érintő egyes áruk értékesítésével kapcsolatban.

Amerika 2021: A régi seprű is jól seper?

Ha az Egyesült Államok rendvédelmi szervei jól végzik dolgukat, ma hivatalba lép az ország negyvenhatodik elnöke, Joseph Robinette Biden. A visszafogott ünneplés után azonban szó sem lesz mézeshetekről, hiszen számos válság vár megoldásra. Bár a feladat és az azzal járó kockázat magas, a republikánus ellenzék vergődése akár komoly mozgásteret is nyithat az új adminisztrációnak.

Navalnijt becsukták, mert életben maradt

Végtelenül groteszk és nevetséges, vagy inkább kafkaian félelmes az a színjáték, amelyet az orosz hatalom eljátszott január közepén Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal, bloggerrel, aki öt hónap németországi kezelés és rehabilitáció után tért vissza Oroszországba január 17-én. Hazatérte után azonnal elítélték és egy hónapra leültették.

Kaotikusan indult az egészségügyi dolgozók beoltása

Bár kormány bejelentése szerint első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be koronavírus ellen, de egyelőre úgy néz ki, nem sikerült kitalálni működőképes rendszert sem ahhoz, hogy a valós fontossági szempontok alapján történjen az oltásuk, sem ahhoz, hogy a 140 ezer egészségügyi dolgozó tényleg mielőbb megkapja a vakcinát. Már aki akarja.

A kormánypropaganda támadásának anatómiája

Ma még nem tudhatjuk, hogy a kormánypropaganda szintet lépett-e a vélt ellenfeleinek lejáratásához, megfélemlítéséhez felhasznált eszközökben, de az biztos, hogy amit Krekó Péterrel, a Political Capital elemzőjével műveltek a kormánypárt propagandistái és képviselői, az még a NER történetében is újdonságnak számít.

Amerika 2020, finálé – Teljes gázzal a falnak

Donald Trump az elnökválasztás óta válogatott csalásvádakkal próbálta megfordítani annak végeredményét, amely Joe Biden vártnál szorosabb, de még így is tekintélyes győzelmét hozta. Önző szélmalomharcával az elnök végül a demokratákat is megajándékozta két évnyi kongresszusi többséggel, zárásképp pedig fanatikus követőit ráeresztette a Kongresszus épületére. Ezt gondolta utolsó szalmaszálnak.