Közélet

Trump glóbusza

Donald Trump világpolitikai kurzusa nagyon nagy változásokat hozott, de hogy arra tart-e majd a világ, amerre ő terelni akarta, azt csak a jövő tudja megmondani. Összeállításunkban  három fontos külső szempontból, Európából, Oroszországból és Kínából vetünk pillantást az elnök négyéves külpolitikai teljesítményére.

Donald a világ színpadán

Elődjétől gyökeresen eltérő külpolitikai ösvényre lépett az Egyesült Államok újrázni kívánó elnöke, ez nem vitás. Sokan és régóta találgatják, vajon milyen arányban alakítják az új megközelítést tudatos megfontolások, és mennyire a pillanatnyi fellángolások. Beszélhetünk egyáltalán doktrínáról? Gyengült vagy erősödött az Egyesült Államok az elmúlt négy év nagyhatalmi játszmáiban? Összefoglaló mérföldkövekről és trendekről a teljesség igénye nélkül.

Ébredések – avagy visszatérés Epipóba

„Az én szememben Sipos elérhetetlen volt. Egy vezér. A legfontosabb ember, akihez nekem nincs hozzáférésem. Ez így volt rendjén. Csak néhány kiválasztott lehetett a közelében. Én csak bízhattam benne, hogy egy nap talán majd láthatóvá válok számára”. A föntieket Oláh Judit, a Visszatérés Epipóba című dokumentumfilm forgatókönyvíró-rendezője, szereplője és narrátora mondja.

Matolcsy és a forint: gáz és fék, egyszerre

Nem most került lejtőre a forint. Majd egy évtizede folyik a magyar fizetőeszköz tudatos leértékelése. Idén azonban nagyon felgyorsultak az események. Közel 10 százalékkal drágult az euró. Ráadásul az egyre aggasztóbb száguldás közben Matolcsy György jegybankelnök egyszerre két pedált tapos, a féket és a gázt.

A Simonka-ügy: Elmeszelik? Elsikálják?

Per lesz-e, vagy színjáték Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 vádlott-társa október 13-án kezdődő büntetőpere? Sokan azt hitték, hogy ezt Simonka és közvetlen köre nem úszhatja meg. Most mégis megalapozottabbnak tűnik Simonka hencegése: „az ellenem, szóló vádirat nullás! (…) olyan ügyészek csinálták, akik azóta mind ki vannak rúgva”. Információink szerint azonban a vádiratot összeállító ügyészek a helyükön vannak.

A könyv és vetélytársai

Másfél évtized óta először készült Magyarországon átfogó kutatás a könyvolvasási szokásokról. A TÁRKI felmérése szerint mára a magyarok több mint fele egyáltalán nem olvas könyveket. A felmérés eredményeiről a kutatás egyik készítőjével, Bernát Anikóval beszélgettünk.

Ki kire szavaz?

A novemberi választások előtti kampányidőszak nem csak az Egyesült Államok, de a nyugati világ szinte összes országának közvéleményét is lázban tartja. Esélyeket latolgatunk, találgatjuk, kinek vagy kiknek a győzelme lenne előnyös a saját hazánk számára. De mit gondolnak a leginkább érintett amerikai választópolgárok, mi alapján szavaznak egyik vagy másik párt jelöltjeire?