Közélet

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom

Egészségügyi átalakítás: emberség, szív, együttérzés nélkül

Szabó Brigitta

Nem az a kérdés, hogy hozzá kell-e nyúlni az egészségügyi ellátórendszerhez, mert beteg, orvos, szakdolgozó, családtag, mindenki tudja, hogy muszáj, hiszen már csak a rutin tartja össze. Ugyanakkor az átalakításról szóló, a kormány által előkészített törvényjavaslat megint úgy került az Országgyűlés elé, hogy éppen azokat nem kérdezték meg róla, akik napi szinten élik a rendszer hiányosságait, nehézségeit. A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a tervezet nagyon súlyos ellátási problémákat okozhat.

Elolvasom

Lesújtó jelentés készült az oktatásról

Ónody-Molnár Dóra

Az Európai Bizottság által készített jelentés szerint 2021-ben a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon 12 százalék volt, szemben a javuló tendenciát mutató 9,7 százalékos uniós átlaggal és a 9 százalékos uniós szintű célértékkel – és ez csak egyetlen a sok rossz adat közül.

Elolvasom

Lubickolnak az orosz ügynökök Magyarországon

Tóth Ákos

Az orosz titkosszolgálatok érzékelhető ellenállás nélkül használják Magyarországot a saját céljaikra. Számos jele van annak, hogy ez a tevékenység nem ellentétes a kormány szándékaival. Ennek következtében a szövetséges partnereink bizalma minden valószínűség szerint megingott a magyar szolgálatokban. A Nyugati pályán podcast adásában Katrein Ferenc nemzetbiztonsági szakértő, egykori elhárító és Dezső András, a HVG titkosszolgálatokkal és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírója válaszolt Rédli Balázs, az RTL Klub politikai riporterének kérdéseire.

Elolvasom

A klímaváltozás okozta katasztrófák évről évre súlyosabbak

Lakner Zoltán

Két nappal tovább tartott a tervezettnél, és csak november 20-án ért véget az egyiptomi Sharm El-Sheikhben az ENSZ idei klímakonferenciája, a COP27. A nagyszabású találkozó eredményeként, évtizedes gyürkőzést követően, végre létrejöhet az a pénzalap, amelyből a klímaváltozás hatásai miatt már most is súlyos veszteségeket elszenvedő szegényebb országokat kompenzálnák, döntően a fejlett országok befizetései révén. A COP27-en az Energiaklub képviseletében résztvevő Bart István klímapolitikai szakértővel beszélgettünk a klímacsúcs mellett a klímaátállás gazdasági, társadalmi és politikai összefüggéseiről.

Elolvasom
Keresés