Közélet

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom

Helsinki Bizottság: a kulcs a kormány kezében van, vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját

Ónody-Molnár Dóra

Navracsics Tibor szerdai nyilatkozatából úgy tűnik, a kormány legalábbis hajlandó megfontolni azt, hogy kivonja az aktív politikusokat az egyetemek kuratóriumaiból, de ezt is a szokásos sértettséggel teszi, mások mellett a sajtót és civilszervezeteket vádolva azzal, hogy följelentették a kormányt Brüsszelnél. Pedig ezek – ahogy az a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének szavaiból kiderül – csak a dolgukat tették, miután a kormány, saját törvényi előírásait is megszegve, módot sem adott arra, hogy az érdemi kifogásaikat kifejtsék.

Elolvasom

Tisztogatás a HM-ben: utat csinálnak a beruházásoknak?

Tóth Ákos

Az Orbán-kormány hosszú időn keresztül mostohán bánt a honvédelemmel, de a hadiiparra most stratégiai célként tekint. Vannak, akik szerint ez állhat a honvédség lefejezése mögött. A sokmilliáros beszerzések megfelelő helyre terelése során így nem kell majd szakmai ellenállással bajlódni.

Elolvasom

Berta Beáta: a rendszeren belül én már semmit nem tudok tenni

Petike Áron

Eljött az a pont, amikor a szavaim és a cselekedeteim ellentétben állnak egymással, és magam előtt mindenképp hitelemet vesztem, de talán mindenki más előtt is, ha nem lépek – mondja lapunknak Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium magyar-angol szakos tanára, az elmúlt időszak megmozdulásainak egyik fontos személyisége, aki tegnap jelentette be: otthagyja a pályát, mert belülről már nem lehet változást elérni, most megpróbálja más módszerekkel.

Elolvasom

A jászberényi választási siker és ami mögötte van

Vető Balázs

A sorozatos Fidesz kétharmadok világában isteni csodának tűnik az, amikor valamelyik ellenzéki szereplő arat ilyen arányú győzelmet. Persze van néhány olyan hely, ahol ezek a csodák gyakrabban előfordulnak. Gondoljunk csak a XIII. kerületi polgármester- és önkormányzati képviselő-választáson totális győzelmet arató Tóth Józsefre és csapatára. Egy-egy újabb csoda felbukkanása azonban mindig fellelkesíti a politikai csodavárókat. Ilyen „csodahellyé” vált Jászberény is. Pedig nem történt itt semmilyen csoda.

Elolvasom

Völner üzent: „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.”

Tóth Ákos

Az ügyészséget továbbra sem érdekli, ki az a rejtélyes Tóni, Barbara és Ádám, akire Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke hivatkozott egy „35 évről, de legalább 10-20 évről szóló nagy üzlet” kapcsán. A három név éppen úgy hangzik, mintha Rogán Antalról, a feleségéről és a kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról volna szó. Kiszivárgott felvételeken Völner Pál volt igazságügyi államtitkár mindenesetre azt mondja, hogy meginoghat itt még egy-két ember széke.

Elolvasom
Keresés