9/11 húsz éve: méltóságteljes emlékezés, józan számvetés

Kaló Máté | 2021.09.11. 12:30

Olvasási idő kb. 10 perc

2021 utolsó hónapjaiban két nemzeti tragédiáról is megemlékeznek az Egyesült Államokban. 1941 december 7-én japán bombázók mértek váratlan csapást az amerikai csendes-óceáni hadiflotta zászlóshajóira, katonai infrastruktúrájára és azok személyzetére Pearl Harbor kikötőiben. Kevesebb mint három hónappal a japán támadások hatvanadik évfordulója előtt pedig újabb csapás rázta meg az országot. Ezúttal nem idegen bombázók, hanem saját eltérített utasszállító gépeik fordultak emblematikus pontok ellen, radikális iszlamista terrortámadás részeként.

Míg Pearl Harbor esetében világos volt az ellenség kiléte, célja és következménye, a New York és Washington D.C. elleni merényletek elkövetői és azok motivációi nem voltak egyértelműek, nem állt mögöttük a Japán Császársághoz hasonló, kézzel fogható ellenség. 1941 sok szempontból fordulópont volt a második világháború menetében, hiszen az Egyesült Államok hadba lépése döntő jelentőségűnek bizonyult a csendes-óceáni és az európai nyugati front küzdelmeiben. 9/11 azonban más volt. Civil gépekkel támadtak főképp civil célpontokra, a merényletek alapvető célja az volt, hogy lerombolják az amerikaiak legyőzhetetlenségének hitét, megtépázzák a társadalom szövetét.

Szemben a negyvenes évekkel, amikor többnyire csak mozikban találkoztak filmhíradókkal az emberek, 2001. szeptember 11-ét az amerikaiak zöme otthonról, tévén követhette egyenes adásban. A támadások társadalmi hatása ezáltal hatványozódott. Azon a kora őszi kedd reggelen szikrázó napsütés örvendeztette meg a keleti part lakóit, az idilli reggelt változtatta földi pokollá a tizenkilenc terrorista. Az eltérített négy repülőgép közül három célt ért. Kettő az alsó manhattani Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba csapódott, a harmadik az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának jellegzetes ötszögű épületét, a Pentagont találta telibe, míg a negyedik gép az utasok hősies ellenszegülése következtében egy pennsylvaniai mezőn lezuhant.

A nyomozások szerint utóbbi, a United Airlines 93-as járata a Kongresszus épületét vette volna célba, így az akciók teljes sikere esetén az amerikai politika, honvédelem és gazdaság, azaz az ország összes támpillére súlyos sebet kapott volna. A támadások azonban – a merénylők szándékaival szemben – főképp az emberi sorsok miatt váltak a globális közvélemény elsődleges alakítójává. New York, a Nagy Alma örök optimista lakói az első becsapódást követő tizenhét percben még hihették, hogy csak tragikus baleset történt, a második robbanás után azonban egyértelművé vált, hogy Amerikát megtámadták. Közel háromezren vesztették életüket: utasok, a célpontokon dolgozó civilek és kormányzati alkalmazottak, a mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók, járókelők.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés