Lakner Zoltán A cselekvőképesség látszata – Csak fut a járvány és a gazdasági válság után a kormány

A gazdaság működőképességének fenntartása érdekében ódzkodott az Orbán-kormány a komolyabb járványügyi intézkedések bevezetésétől a második hullám idején hónapokon keresztül, a Covid-19 azonban drámaian terjeszkedett, a vállalkozásokat és a háztartásokat segítő hatásos intézkedések pedig nem születtek. A cselekvőképesség látszatának megőrzéséért küzd most a rezsim, amely még vészhelyzetben sem feledkezik meg a politikai ellenfelekkel szembeni kicsinyes játszmákról.

„Magyarországnak működnie kell”, adta ki a védekezést meghatározó iránymutatást a miniszterelnök egy szeptember 12-i alákérdezős interjúban az állami televízióban. Mondta ezt a nemzeti konzultációra való hivatkozással, amelynek állítólagos 1,8 millió válaszadója a lezárások ellen foglalt állást. Orbán büszkén beszélt arról, hogy az első hullámban aratott győzelmet követően Magyarország felkészült a második hullámra. Arra készült, hogy megfelelve a gazdasági válságtól joggal tartó közvélemény elvárásának, a korlátozások óvatos adagolásával féken tartja a járványt, egyúttal nyitva tartja a gazdaságot. Megadta a számára lényeges viszonyítási pontot is: „Amire elsősorban figyelnünk kell, az a járvány második hulláma idején nem a megbetegedések száma, hanem a halálozások száma.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!