A demonstráló bátrak

Krajczár Gyula | 2022.10.05. 10:05

Olvasási idő kb. 6 perc

Magyarországon számos olyan terület, szektor, foglalkozási ág van, amely összességében csak nyűglődik, színvonaltalan, korrupt, kripli, kilátástalanul megnyomorított – ha nem is ezt mondják róla. Ez természetes, hiszen valaminek okoznia kell azt, hogy sehogy se tudunk lefaragni az elmaradottságunkból. Az aktuális uralkodók sorozata pedig rengeteg tapasztalatot halmozott fel a történelmünk során, hogyan kell meggyőzni a közvélemény meghatározó részét arról, milyen jó neki. Magyarország az idők nagy részében jobban teljesített. Nem olyan rossz ez, mondták mindig, akik benne voltak, majd még visszasírod egyszer. Ahhoz kell azért virtus és szellemi erő, s van is, hogy valaki benne élve a magyar oktatásügyben, egészségügyben, vagy akár a különböző ágazati szabályozórendszerekben, a vállalkozások és befektetések világában, azt mondja, hogy ez klassz, nívós, már-már élenjáró. Márpedig az ebből fakadó motiváció tartja életben, működteti ezeket a struktúrákat, s mindegy, miből tesznek menet közben a tűzre, félelemből, meggyőzésből, megvesztegetésből, megszokásból.

Ezért gondolom meghatónak és nagyszerűnek azt, függetlenül attól, mi lesz az eredménye, ami hosszú ideje az oktatásban történik, ahol a tanárok, a szülők és a gyerekek egyre érzékelhetőbb része képes kimondani, és nem otthon, a konyhában, hogy ez úgy rossz, ahogy van.

Ehhez sok ember őszinte értékelésére és személyes bátorságára van szükség, olyan erényekre, amelyekkel a maguk tisztaságában tíz-tizenegy éves korában találkozik utoljára a figyelmes magyar, amikor Horatius Coclesről és Mucius Scaevoláról tanul az iskolában, s már nyilván akkor is megy a kommentelés.

A tiltakozók nincsenek könnyű helyzetben, s nem is elsősorban az oktatásügy jól látható, tűrhetetlen szociális és függelmi viszonyai miatt. Azzal nincs gond, jön a tankerületből az ember, kihúzza magát, ahogy Hofi mondta annak idején, „Én vagyok a hülye”, átadja, kirúg. Azzal a pedagógussal, aki akkor, amikor a többiek szolidaritásuk kifejezésére fekete ingben tanítanak, fehérben jön, szintén nincs gond, van, aki az ócskát szereti. Szégyelljük persze, de őket látjuk. Velük lehet számolni.

De az a galád, változatos nyomásgyakorlási eszköztár, amellyel visszatartják azt a kritikus tömeget, amely pontosan ugyanazt gondolja, mint a demonstráló bátrak, s amelynek ötven oka van a láthatatlanságra, és mind az ötvenre emlékeztetik is őt óráról órára, az kiszámíthatatlan, az kockázat. A kisvárosi hangulat-kovácsolók, a hivatásos ellehetetlenítők, a helyi vezetők nárcisztikus gengjei, amelyekben sokszor az igazgatók is benne vannak, az kockázat. S ezzel szemben – legalábbis intézményesen – nem sok van.

Kölcseys tanár: számítottunk a megtorlásra, mégis sokkoló

Normális helyeken (nem tudom pontosan követni magam, nem tudom, honnan jött hirtelen ez a kifejezés) úgy épült ki az oktatás ügyének intézményi struktúrája, hogy az képes legyen önmagát fejleszteni, s a benne lévők érdekeit is érvényesíteni. Ilyen csak akkor alakulhat ki és működhet hatékonyan, ha a közösség célja a fejlődés, amelynek kulcsa az oktatás. Ebben az esetben ugyanis a társadalom érdekei az oktatáson belül jelennek meg, nem pedig vele szemben.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan teszteli a Fidesz a közvéleményt?

A tiltakozó mozgalom intézményesedésének szükségességéről

A méltóságról

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés