Választások Magyarországon 12.

A diktatúra mint nemzeti egység

Révész Sándor | 2021.10.13. 10:03

Olvasási idő kb. 19 perc

Pedig az 1947-es választások után még felmerült a gondolat, hogy a kommunistákat akár ellenzékbe is lehetne szorítani. Még a szociáldemokraták választmányi ülésén is jelentős kisebbség követelte, hogy lépjenek ki a koalícióból. A párt miniszterei éppenséggel sztrájkoltak is. Az ellenzéki pártok bejelentkeztek a kisgazdáknál, hogy együtt alakítsanak kormányt, hiszen a koalíció a kisgazdák nélkül elvesztette volna a többségét. A fölháborodott kisgazdák szinte megostromolták a párt főhadiszállását, és a nagyválasztmány elsőre, amíg Rákosi és Tildy közbe nem lépett, olyan vezetőséget választott, amelyben kisebbségben maradtak volna a koalíciós együttműködés feltétlen hívei. Arra még a kommunistákhoz közelálló pártelnök, Dobi István is hajlandó lett volna, hogy egyesüljenek a Balogh-párttal, és így növeljék a befolyásukat a kormányban.

A koalíciós pártokon belüli lázadásokat azonban felszámolták. Rákosi Mátyás és Tildy Zoltán államelnök megérttette, akikkel meg kellett, milyen következményei lennének annak, ha kenyértörésre vinnék a dolgot a Szovjetunióval, amelynek csapatai a békeszerződés után immáron hosszabb távra berendezkedhettek az országban arra hivatkozva, hogy biztosítani kell az összeköttetést az osztrák megszállási övezet fenntartásához.

1946 végén felizzott a görög polgárháború, kommunista vezetésű ellenállam alakult az ország hegyvidékén. 1947 tavaszán meghirdették a kommunizmus feltartóztatását célzó Truman-doktrínát, az év nyarán beindult a nyugat-európai gazdaságokat az Egyesült Államok pénzével és vezetésével összefogó Marshall-program, 1948 áprilisában megalakult az európai polgári demokráciákat összefogó Európai Gazdasági és Együttműködési Szervezet. Felgyorsult az a folyamat, amelyben a világháborút megnyerő szövetségesekből két ellenséges tömb alakult ki. Ennek a folyamatnak mérföldköve volt a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodájának, a Kominformnak a megalakulása 1947 szeptemberének a végén. A Kominform alapító nyilatkozata szerint a háború utáni világ fő feladatainak a megoldásában a Szovjetuniót illeti a vezető szerep. Ezzel intézményesült az az igény, hogy a Szovjetunió mögött egységes tömb alakuljon ki. Ezt az egységet pedig csak egységes és a Szovjetunióéval megegyező társadalmi berendezkedésű országok alkothatták, amelyekben nem működhettek olyan pártok, nem lehettek olyan választások, amelyek az egységet veszélyeztethették volna.

Az 1947-es és az 1949-es választások között intézményesültek az ellenséges tömbök, 1949 áprilisában a NATO is megalakult.

Nem egészen két év kellett hozzá, hogy Magyarországot az egységes követelményeknek megfelelően úgy átalakítsák, hogy az ország gyakorlatilag teljes lakossága tisztában legyen azzal, hogy nincs más választása, mint az engedelmesség demonstrálása.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés