A francia Riviérán álló kastéllyal, bonyolult offshore céghálóval bukott le Orbán nagy barátja

Bőtös Botond | 2021.10.04. 12:39

Olvasási idő kb. 9 perc

Mintegy 5,6 milliárd forintnak megfelelő értékben, offshore cégek láncolatán keresztül vásárolt kastélyt és egyéb értékes ingatlant a francia Riviérán 2009-ben Andrej Babiš jelenlegi cseh miniszterelnök. Egyebek mellett ez derült ki a vasárnap délután nyilvánosságra hozott dokumentumokból, amelyeket politikusok – többek között a magyar kormányhoz közel álló figurák –, sportolók, különböző hírességek, bírák és vállalkozók adóelkerülési szokásairól tárt fel egy széles nemzetközi összefogásban működő oknyomozó újságírói csoport. A pénzügyi machinációkról szóló részletekről egy panamai ügyvédi iroda iratai kiszivárogtatásának köszönhetően értesülhetett a világ nyilvánossága. A cseh kormányfő cégláncolatának ügyeit is ez az ügyvédi iroda végezte. A mostani újabb offshore adatszivárgás Pandora-iratok néven jelent meg a nemzetközi sajtóban. Az esetről a világ számos vezető médiuma, például az amerikai Washington Post vagy a brit The Guardian részletesen beszámol. Babiš ingatlanvásárlásának részletes leírását cseh oknyomozó portál hozta nyilvánosságra.

Babiš nem titkolta ezen ingatlanok használatát, de az új fejlemény, hogy kiderült, milyen bonyolult módon jutott hozzájuk, illetve nem adott magyarázatot arra, hogy az ingatlanvásárlásokat miért ilyen titokzatos módon intézte, miért rejtette el a befektetésre szánt pénzét a bonyolult céghálózat mögé. Szintén problémás lehet az is, hogy a most kiszivárgott Pandora-iratokból megismert, a világ különböző adóparadicsomaiban létrehozott cégek hálózatát Andrej Babiš eltitkolta a cseh választópolgárok előtt. A cseh képviselőknek, magyarországi kollégáikhoz hasonlóan, évente kell benyújtaniuk vagyonnyilatkozatukat. Csehországban a hiányosan leadott vagyonbevallás ötvenezer koronás büntetést jelent. Csakhogy Babiš nagyobb bajban van, mint a cseh hatóságok által esetlegesen kiszabott bírság kifizetése. A francia törvények alapján, amennyiben nem sikerül bebizonyítania az ingatlanok vásárlására szánt 15 millió euró eredetét, büntetőeljárás keretében elveszítheti franciaországi vagyonát. Ráadásul a kormányfő eltitkolt céges hálózatában amerikai cég is szerepel. Ez a tény az amerikai nyomozók figyelmét hívhatja fel, „mivel az egész tranzakció a pénzmosás tipikus jellegzetességeit viseli”, írja az esetet Csehországban bemutató Investigace.cz oknyomozó újságíró központ.

Mindez a miniszterelnök számára azért lehet különösen kellemetlen, mert Csehországban négy nap múlva országgyűlési választásokat tartanak. A vasárnap este nyolc órakor a CNN Prima News hírtévén tartott „Csehország miniszterelnökét keresi” című választási vitaműsor első témája a mindössze két órával korábban nyilvánosságra hozott Pandora-iratok csehországi szála volt. Az adócsalás és eltitkolt ingatlanvásárlás gyanújába keveredett kormányfő azzal védekezett, hogy a tizenkét évvel korábbi üzleti tranzakció során semmilyen törvénybe ütközőt nem követett el. Tegyük hozzá: ezt az oknyomozó portál nem is állította. Ugyanakkor Babiš szerint az ügy a választási kampány utolsó napjaiban nem véletlenül jelent meg, mivel a „baloldali, újmarxista propaganda” be akarja sározni személyét. Az oknyomozó portál azonban kizárta annak lehetőségét, hogy a globálisan hatszáz újságíró által feltárt Pandora-iratok nyilvánosságra hozatalakor figyelembe vették volna a cseh választás időpontját.

Érdemes megemlíteni, hogy az eset kapcsán Csehországban eddig nem látott és tapasztalt jelenetek is történtek. A magyarországi hatalom által bevett eszközként használt újságírók elleni támadások a csehek számára eddig egzotikus jelenségnek tűntek. Szomorú élmény, hogy mindez a magyar miniszterelnök minapi csehországi látogatása alkalmával változott meg. Orbán Viktor szeptember végén egy teljes napra Andrej Babiš kormányfő vendége volt. A magyar miniszterelnök az ANO mozgalom elnökének meghívására érkezett Csehországba, a jelenlegi vezető cseh kormánypárt kampányzáró eseményére. A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatójára azonban több újságírót nem engedtek be. Többek között a Pandora-iratokban szereplő, eltitkolt kormányfői ingatlanvásárlást bemutató oknyomozó portál újságíróját sem. A cseh, német, francia és osztrák újságírók kitiltása is óriási felháborodást okozott. 

Mindezt fokozták az elmúlt napokban kamerákkal rögzített, Csehországban szokatlan jelenetek. Az oknyomozó portál egyik újságírója nyilvános sajtótájékoztatón szembesítette Babišt a franciaországi ingatlanjaival. Eközben a gépkocsija felé igyekvő cseh kormányfő zavartan mosolygott az őt kísérő és az újságírónőt többször eltaszító, meglökő civil ruhás titkosrendőrök gyűrűjében. A nyilvánosságra hozott videón látható és hallható, ahogy a kérdéseket feltenni próbáló kollégát a tőle egy fejjel magasabb, kigyúrt férfiak agresszív mozdulatokkal kísérve fenyegetik, taszigálják, s azt mondják neki: „A sajtótájékoztató véget ért, nem érti? Fusson innen el.” Néhány órával korábban a brit BBC csatorna Panorama című műsorának riportere hasonló élményt élt át. Szintén kamerával rögzítették, ahogy a nyilvános rendezvényről távozó Babišt kérdezni szándékozó újságírót kétszer is erőszakkal ellökte a kormányfőt kísérő testőr. A tekintélyes Respekt hetilap hétfői kommentárja szerint az a mód, ahogy a rendőrség akadályozta az újságírókat munkavégzés közben, az botrányos, és az egyik legnagyobb rendőri kudarc az 1989-es Bársonyos Forradalom óta.

Az eset kapcsán az első csehországi visszhangok már a vasárnap este a miniszterelnök-jelöltek választási vitaműsorában is elhangoztak. A kormányváltásra készülő Polgári Demokrata Párt elnöke, Petr Fiala a vitában jelezte, hogy hatalmas nemzetközi botrányról van szó, és a miniszterelnök védekezését nevetségesnek nevezte. A TOP 09 nemzeti-liberális párt elnöke, Markéta Pekarová Adamová kijelentette: ha Babiš el akarja kerülni a börtönt, jobb, ha elhagyja Csehországot, és valamelyik francia ingatlanában telepedik le. Vít Rakušan, a Polgármesterek Pártja elnöke hasonlóan élesen reagált, miszerint a francia ingatlanok számára azt üzenik, hogy Babišnak van már menekülési terve. Ugyanakkor az illiberális hatalmi blokk másik arca, Miloš Zeman elnök szóvivője útján közölte: a furcsa oknyomozói megállapítások azt sugallják, hogy bizonyos külföldi erők le akarnak számolni az ország szuverenitását védelmező kormánnyal. „Egy nagyon erős ötödik hadoszloppal állunk szemben, amely rabszolgává akarja tenni hazánkat” – jelentette ki Jiří Ovčáček, a köztársasági elnök szóvivője, aki korábban a Cseh Kommunista Párt (KSČM) pártlapjában látott el szerkesztői feladatokat.

A magyar szál

A Pandora iratokban magyarok is szerepeltek, négy, az Orbán-kormányhoz közelálló üzletember – derül ki a Direkt36 összeállításából..

Kertész Balázs

Kertész Balázs Rogán Antal intézőjeként vált ismertté 2016-ban. A Pandora-iratokban egy Nanga Group Ltd. nevű, a Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett, 2012-ben alapított cég 50 ezer dollárnyi részvényének megvásárlásával szerepel.

Jászai Gellért

Jászai Gellért Mészáros Lőrinc cégeinek egyik volt intézője, jelenleg a 4iG informatikai nagyvállalat vezetője. A közétett iratok szerint Jászaihoz három cég 2017 tavaszi cégalapítás köthető. Két cégnek tíz, egynek ötmillió svájci frankos vagyont szántak. Ezt a vagyont Jászai magyar és svájci cégekben lévő tulajdonrésze testesítette volna meg, de ilyen cégeknek a Direkt36 nem találta nyomát, és a vonatkozó kérdésre a 4iG sem válaszolt. A cégek felszámolását 2020-ban, 10 nappal azután kezdeményezték, hogy Mészáros Lőrinctől Jászai ellenőrzése alá került a 4iG. 

Nyerges Zsolt

Simicska Lajos egykori jobbkeze, Orbánék családi barátja, Nyerges Zsolt egy 2009-es irat szerint szintén egy a Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett cég igazgatója volt. Ekkor Nyerges még Simicska birodalmának volt az egyik legfontosabb figurája. A céget 2011-ben megszüntették, Nyerges nem nyilatkozott.

Horváth László

A kormányközeli vállalkozó és tiszteletbeli kazah konzul is az igazgatója volt egy cégnek, 2004-től a 2010-es megszüntetéséig. A cég ügyeiről Horváth magyar cége, a L.A.C. Holding Zrt. arra hivatkozva zárkózott el a részletek közlésétől, hogy azok már elévültek, nincsenek róluk hiteles információk.

 

Még több olvasnivaló a témában.

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés