A hatalom szívverése

Ónody-Molnár Dóra | 2022.09.29. 09:16

Címkék:

abortusz

Olvasási idő kb. 6 perc

Ez a kormány nem az életet védi, hanem a hatalmát.

Magyarországon a nőkkel bármit meg lehet tenni, a méltóságuk is feláldozható, ha éppen a pillanat uralásához az szükségeltetik. A pillanatot most éppen az határozza meg, hogy az ellenzéki pártok közül egyedül a szélsőjobboldali Mi hazánk jelenthet fenyegetést a Fideszre. A DK – Gyurcsány 16 éve nem múló népszerűtlensége miatt – nem fog választást nyerni, a Jobbik pedig olyan spirálba került, amelyből nem biztos, hogy valaha képes lesz kikecmeregni. A Párbeszéd valójában nem létezik, az LMP és az MSZP a létéért küzd, nem a kormányváltásért. A Momentum esetleg vissza tud erősödni a tíz százalékos támogatottság szintjére, bár az elnökük pillanatnyilag a még meglévő liberális szavazóik elüldözésével van elfoglalva.

Egy szó, mint száz, amikor Orbán a kormányzása legnagyobb válságával néz szemben, egyetlen olyan párt maradt a színen, amely a Fideszből kiábránduló szavazókat elcsábíthatja, ez pedig a Mi hazánk. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök igyekszik minél több széljobbos témát a nevére venni. Így tette magáévá a még nála is radikálisabb párt javaslatát az abortusz-szigorításra. Ez a taktikai megfontolás áll Pintér Sándor „szívhangrendelete” mögött.

Mondhatná valaki azt, hogy egy keresztény párt részéről természetes törekvés az abortusz engedélyezésének elutasítása. De hol keresztény párt a Fidesz? Az a párt nem keresztény, amely háború elől menekülő családokat – köztük számtalan gyereket – éveken keresztül tart fogva a tranzit-zónában. Annak a pártnak semmi köze az elesettek segítését előíró keresztény tanításhoz, amely apartheid oktatási rendszert működtet a roma gyerekek kárára.

Amikor a Fidesz politikusai az élet szentségéről, a megmenthető életekről papolnak a „szívhang rendelet” kapcsán, nem árt felidézni, mit jelent valójában az élet az országot 12 éve kormányzó politikusok számára.

Nekik az élet az embrionális állapotig szent. Akik megszületnek, már nem érdekesek.

Éppen ezért az „életpárti” kormány által irányított Magyarországon még mindig nem sikerült általánossá tenni az anyaközpontú, gyengéd szülés protokollját, így számtalan helyen élik át a nők a szülészeti erőszakot (felesleges és maradandó károsodással járó beavatkozásokat, megaláztatásokat) a szülés során.

Ha az élet szent, akkor a cseperedés időszakában is az. Azonban a Fidesz olyan szociális és társadalompolitikai intézkedéseket fogadott el, amelyek különbséget tesznek gyerek és gyerek között: aki szegény, annak az élete kevésbé szent. Nekik nem jut megfelelő táplálék, gyerekorvos, védőnő, szociális munkás, bölcsőde.

Azt gondolhatnánk, hogy az élet az iskoláskorban is szent. Annyira viszont nem az, hogy rendesen megfizetett pedagógusokra bízza a kormány a fiatalok életét. Ha egy gyerek nem illeszkedik a napi 6×45 perces, frontális oktatásra és számonkérésre épülő elavult módszertanhoz, akkor a magyar állam lényegében lemond róla. Ahogy lemond azokról is, akiket 16 évesen kilöknek a közmunka világába. Őket a köznevelés rendszere abortálja.

Az élet szentsége szorosan összefügg az egészséggel. A jól működő egészségügyi ellátórendszer meghosszabbítja az életet. A Fidesz által felügyelt egészségügyben azonban évente magyarok tízezrei halnak meg idő előtt olyan betegségekben, amelyek egy olyan fejlettségű országban, mint Magyarország, gyógyíthatónak kellene lenniük. A lezüllött magyar egészségügy minden egyes nap azt bizonyítja, hogy ebben az országban a kormány nem tartja szentnek a polgárok életét. Aki Kásler Miklósra bízza az egészségügyet, annak a mások élete annyira sem fontos, mint egy raktárban porosodó lélegeztetőgép. Ugyan az élet része a halál, de Magyarországon rengetegen halnak meg megalázó körülmények között, mert a méltóság védelme az elmúlásnál csak kevesek kiváltsága.

Amennyiben az élet szent, akkor a megőrzése a legfontosabb cél. Az abortusz rendeletet jegyző Pintér Sándor rendőrsége mégis képtelen megvédeni a nőket és a gyerekeket a családon belüli erőszaktól. Az apai láthatások alkalmával sorozatosan történnek gyilkosságok, egyik szívbe markoló történet jön a másik után. Eközben a bíróságok a kapcsolattartás akadályozásáért szakmányban büntetik azokat a nőket, akik nem engedik találkozni gyerekeiket a bántalmazókkal. A családon belüli erőszak felismeréséhez semmilyen segítséget nem kapnak a szakemberek, rendőrök, pedig a képzéssel és az odafigyeléssel életeket lehetne megmenteni.

A megölt gyerekeknek és nőknek már nincsenek szívhangjai. Talán többen életben lennének közülük, ha a parlamenti házszabály előírta volna, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálását elutasító határozat megszavazása előtt a képviselőknek meg kell hallgatniuk a rettegő áldozatok felgyorsuló szívverését.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés