A jogállam elárulása: kit és mit szolgálnak a szolgálatok?

Gulyás József | 2023.03.08. 07:22

Olvasási idő kb. 10 perc

Magyarországon a nemzetbiztonsági szakszolgálatok már jó ideje nem függetlenek a pártpolitikai, napi hatalompolitikai befolyásolástól és újabban a kormányzati propagandacéloktól. Sőt, a szavazói magatartás befolyásolását célzó politikai kommunikációs szempontok egyre erőteljesebben érvényesülnek azóta, hogy a kormányzati propagandát is irányító Rogán Antal alá söpörte Orbán Viktor a hazai polgári titkosszolgálatok irányítását.

Titkosszolgálataink az elmúlt években egyre nyilvánvalóbban váltak a politikai hatalom megrendeléseit kiszolgáló szereplőkké.

A nemzetbiztonsági szolgálatok ma már elősorban nem Magyarország függetlenségének (értsd: a szövetségi rendszerünk keretein belüli szuverenitást) és törvényes rendjének, vagyis a jogállam, hanem a választások szabályrendszerét a maga javára alapjaiban eltorzító, a választói akaratot pedig közpénzmilliárdokkal eltérítő, a jogállami kontrollt lépésről lépésre kiiktató autokrácia szolgálatában állnak.

A hivatásszerű feladatellátást, a szakmai normák betartását évek óta, ám egyre erőteljesebben írják felül a megrendelői oldalról érkező – és hazánk valódi nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétes – aktuálpolitikai törekvések és elvárások. A megrendelői oldal pedig nem más, mint a kormányfő és az ő akaratát közvetítő közbeiktatott szereplők együttese, közöttük kiemelten a 2022 nyarán felállított kormány egyes tagjai: Rogán Antal, Pintér Sándor, Szijjártó Péter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Ne kenjük el, hogy miféle új elvárásrendszer, újfajta geopolitikai, sőt a világpolitikát alakítani szándékozó stratégia rajzolódik ki a miniszterelnök irányváltó akaratából. 

Folytatólagosan elkövetett árulás

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan rendült meg a szövetséges országokban a bizalom a magyar titkosszolgálatokkal kapcsolatban?

Miért tekinthető a Pegasus-ügy árulásnak?

Miért elfogadhatatlan Varga Judit viselkedése?

Mi a probléma Péterfalvi Attila jelentésével?

Maradt-e bármilyen kontroll a hazai titkosszolgálatok irányítása felett?

Van-e értelme annak, hogy a Nemzetbiztonsági bizottságot ellenzéki képviselő vezeti?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés