A kirúgások új lendületet adtak a tanári tiltakozásoknak

Ónody-Molnár Dóra | 2022.10.05. 09:27

Olvasási idő kb. 9 perc

Ma, a Pedagógusok Világnapján országszerte számos helyen tartanak tiltakozó megmozdulást az oktatásban kialakult egyre nyomasztóbb és egyre nyilvánvalóbban tarthatatlan helyzet miatt. Sok iskolában ma sztrájkolnak is. Az indulatokat fokozza, hogy a múlt pénteken rendkívüli felmondással rúgott ki az állami fenntartó olyan pedagógusokat, akik polgári engedetlenségi mozgalomban vettek részt. Hogy célt érnek-e a mostani megmozdulások, leginkább azon múlik, milyen a hangulat egy-egy iskola tantestületében. A kép vegyes.

Egy harmadik kerületi iskola pedagógusa kisebb sikerként könyveli el, hogy ma délután egy a kerület iskolái által aláírt tiltakozó levelet juttatnak el az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetőjének, Tamás Ilonának. Az óbudai Szent Lélek téren megpróbálják személyesen átadni a levelet, amelyben arról írnak, hogy nem akarnak rettegésben élni. „… azt gondoljuk, a 21. században, egy állítólagos demokráciában, jogunk van elmondani a véleményünket” – írják, hozzátéve, hogy „nincs olyan hely Európában, ahol egy 20 éve dolgozó pedagógus a fizetése negyedét gázszámlára fizetné, vagy ahol egy kezdő órabér alig több, mint egy kiló kenyér”. A harmadik kerületi pedagógusok arra kérik a tankerületi vezetőket, hogy „álljanak végre a sarkukra, álljanak a tanárok és a diákok oldalára!”

Nem magától értetődő, hogy egy ilyen levelet a kerület iskoláinak zöme aláírjon. Az év elejei sztrájkoktól, valamint a polgári engedetlenségi akcióktól sokan várták, hogy végre „történik valami” az oktatásban. Ráadásul a sztrájkoló, elégedetlenkedő pedagógusoknak a tiltakozás ezen formája nagy érvágással is jár, hiszen a munkabeszüntetés idejére nem jár munkabér. Mégsem történt semmi, ami sokak kedvét szegte.

A tavaszi tiltakozó akció kudarca után ugyanis több tantestületben – s a korábban még lelkes tanárokban is – a csalódás érzése kerekedett felül. A teljes pedagógustársadalmon belül már akkor is a változásban hívők voltak kisebbségben. Emiatt is érzi sikernek a lapunknak nyilatkozó Óbudán oktató tanár, hogy a kerületi iskolák felsorakoztak egy közös akció, vagyis a közös levél mögé.

S hogy honnan jött az ötlet?

– Van egy Grund nevű Facebook-csoport, amelyhez egyre több iskola csatlakozik. Adódott, hogy szedjük össze a harmadik kerületieket. Azt követően beszéltünk erről, hogy szeptember elején a tankerületek kiküldték a kirúgással fenyegető leveleket a polgári engedetlenkedőknek. Azóta érlelődött bennünk, hogy csinálni kéne valamit. Ma sokan fognak sztrájkolni a harmadik kerületi iskolákban. De nem bujkálva akarunk sztrájkolni, hanem úgy, hogy ennek látszata legyen a nyilvánosságban is – meséli óbudai forrásunk, aki hozzáteszi, hogy a tanév eleji polgári engedetlenségi mozgalomban részt vettek közül mindenki kapott fenyegető levelet a tankerületektől. De volt más is: az adóhatóság is kiküldött egy értesítést arról, hogy a polgári engedetlenkedők társadalombiztosítását szüneteltették azokon a napokon, amikor nem vették fel a munkát.

– Ezek a lépések rendkívüli mértékben növelik a félelemérzetet, s mi azért ehhez nem vagyunk hozzászokva – mondja.

Szerinte a Kölcseyből nem az ismételt polgári engedetlenségek miatt rúgták ki a tanárokat, hanem azért, mert az ősz beköszöntével újra lendületet vett a tiltakozóhullám, ami jól látszott a Grund felületén is. Példának említi, hogy tud olyan gimnáziumról, amelynek a tantestülete hagyományosan a jobboldali kormány felé húz. Itt tavasszal még senki nem sztrájkolt, ma viszont a tantestület harmada részt vesz a munkabeszüntetésben. A kirúgások szerinte csak fokozni fogják az indulatokat.  – A Grund csoportban egyre erőteljesebben lehetett érezni a kollégák lelkesedését, egyre többen álltak bele a különböző akciók szervezésébe. Ettől rezelt be a kormány. Azért indultak meg a tisztogatások, hogy az emberek ijedjenek meg – fűzi hozzá.

A félelem pedig ott van a tantestületekben.

Kölcseys tanár: számítottunk a megtorlásra, mégis sokkoló

– Amikor pénteken megtudtam, mi történt a Kölcseyben tanító kollégákkal, nagyon megrázott. A kirúgottak között van egy olyan tanár, akinek hónapjai voltak hátra a nyugdíjig. Hogy lehet így kirúgni valakit? Hétfőn úgy mentem be tanítani, hogy ezzel a hatalom átlépett egy határát, s erről muszáj beszélni. Semmi másra nem is tudtam gondolni, csak arra, mi történt pénteken. Az óráim is erről szóltak. Próbáltam közel hozni a diákjaimhoz a témát. Nagy részük nemigen érti, miről is szólnak ezek a tiltakozó akciók, sokan csak annyit látnak az egészből, hogy a pedagógusok az alacsony bérük miatt tiltakoznak. Többségük nem tudja, mi a sztrájk és a polgári engedetlenség között a különbség – mondja forrásunk, hangsúlyozva, hogy a diákokat is éri fenyegetés. – A folyosón meghallottam, hogy egy diákunk azt közli a társival, „azt mondta a matek tanárunk, ha a sztrájk napján nem jövünk suliba, azt a következő órán megtorolja”. És ismerve a kollégát, ezt el is tudom képzelni róla – osztja meg.

Sokan írogatják és mondják, hogy csak akkor lesz eredménye a tiltakozásoknak, ha minél több pedagógus beleáll. Forrásunktól megkérdeztük, szerinte miért nem mozdul a tanárok többsége. – Mert értelmetlennek találják. És ez valószínűleg így is van. Értelmetlen. Félek az októbertől, félek, hogy megint ki fogunk fulladni. És ezt az állapotot odafent pontosan érzékelik – mondja. Pedig az amúgy is alacsony bérek a vágtató inflációban teljesen elértéktelenednek.

Bár a HÍR TV műsorában – ahogy azt a 444.hu kiszúrta – Kövér László házelnök azt mondta, „mindenki tudja, hogy a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze”, mert szerinte „a tisztességes pedagógusok, akik eddig többségben voltak és remélem, hogy lesznek is, amikor becsukják maguk mögött a tanterem ajtaját, nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyi pénzt kapnak, sokat vagy keveset”.

Kövér házelnök bruttó 3,6 millió forintot keres, és ebből a magasságból feltehetően nem látszik, hogyan küszködnek 12 év fideszes kormányzás után az alulfizetett pedagógusok a mindennapokban.

Sokan amiatt vannak még egyáltalán a pályán, mert a párjuk keres annyit, hogy ők megengedhessék maguknak a tanítás luxusát. Sokan magántanítást vállalnak, s amint vége az iskolai napnak, rohannak a maszek óráikra.

– Az én keresetem nem éri el a nettó 300 ezer forintot. Hiába vagyok kész délután 2-kor, 4-kor kezdem újra. Egész életemben kétállásnyi munkát kellett vállalnom. De tudok olyan kollégát, aki délutánonként takarít. Én nem tudok olyanról, aki ne egészítené ki a keresetét – mondja forrásunk, aki hangsúlyozza: a sztrájk nemcsak a fizetésekről szól, hanem arról is, hogy 10 év múlva legyen orvos, aki megvizsgál, mert ha ilyen ütemben épül le az oktatás, akkor nem lesz.

– Én belebetegszem a saját tantestületembe – mondja egy másik forrásunk, aki egy kisvárosi szakképző intézményben tanít. – A centrum iskoláiban mindenki lefelé néz, úgy tesz, mintha semmi sem történne, mintha nem is lennének sztrájkok, polgári engedetlenségi megmozdulások, mintha nem lettek volna emiatt kirúgások. Csend van, mindenki sunyít – fakad ki. Szerinte azért nincs meg a kritikus tömeg a pedagógustársadalmon belül, mert sok kolléga kiszolgáltatott helyzetben van.

– Van, akinek hónapok vagy csak 1-2 év van hátra a nyugdíjig. Van, aki azért nem mer konfrontálódni, mert azt a keveset is félti, amije van. És ez érthető is, ha valaki például egyedül neveli a gyerekeit. Márpedig sok ilyen kolléga van. Van, akinek jól keres a férje, így nem érdekli ez az egész, jól elvan. Aztán vannak a Fideszhez hű káderek, őket semmivel sem lehet meggyőzni. És vagyunk mi, akik akármi történjen is, beleállunk a tiltakozásokba. Az arányunk 1 a 4-hez – mondja.

Elmeséli, hogy ha van egy tantestületi értekezlet, akkor az igazgatónak van egy speciális bevezetője arra az esetre, amikor olyan munkát kell kiosztani, amit ingyen kell elvégezniük a kollégáknak. – Ilyenkor kötelességről meg hivatástudatról fog prédikálni. Aztán jön az egzisztenciális zsarolás, amikor felszólít minket, hogy becsüljük meg a munkánkat, amíg van – meséli. Szerinte a megfélemlítés és a zsarolás ott is működik, amikor az aktív szakszervezetis, aki benne van az érdekérvényesítő megmozdulásokban, kimarad minden jutalmazásból vagy olyan munkákból, amelyek extra díjazással járnak, mint amilyen az érettségi jegyzőség.

– A mi városunkban is lesz holnap tüntetés. Betettem az erről szóló felhívást az iskolai levelezésem tanári csoportjába, és senki, de senki nem reagál rá. Még egy felfelé mutató ujjat sem kapott a bejegyzés – teszi hozzá.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés