Göd előttük, Göd utánuk

A kormány milliárdokat temetett betonszarkofágba

Tóth Ákos | 2022.09.22. 08:24

Címkék:

4iG Göd Hadházy Ákos

Olvasási idő kb. 8 perc

Tízoldalas, összesen 284 tételt tartalmazó listát tett közzé Lázár János építési és beruházási miniszter – ezek azok a korábban tervezett állami beruházások, amelyek elhalasztásáról, illetve átütemezéséről a kormány már döntött. A lista még nem teljes, de a beruházások összértéke eléri a 2100 milliárd forintot. És bár Gulyás Gergely kancelláriát vezető miniszter korábban azt mondta, az alapelv az, hogy azok a beruházások, ahol már megkezdődött az építkezés, meg is épülnek majd, vagyis torzókat nem hagynak maguk után, ez a kijelentése már bizonyosan nem állja meg a helyét – a Pest megyei Göd önkormányzata bizonyosan gyarapszik majd egy torzóval, amely Hadházy Ákos független képviselő korábbi közlése alapján valójában egy betonszarkofághoz hasonlatos képződmény, holott már rég állnia kellene, és elvileg a XXI. század legmagasabb szolgáltatási színvonalát kéne nyújtania – a kormányzati adatközpontot tervezték itt létrehozni.

2016 végén jelentették be, hogy a kormány két adatközpontot alakít ki – az egyiket a Fehérvári úton, a másikat Gödön. A Fehérvári úti, összesen 27,8 milliárd forintos beruházás nyomán helyhez jutott a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól, a rendőrségtől és más forrásokból gyűjti és elemzi az információkat. A másik lett volna a gödi adatközpont.

Ahogy a Jelenben korábban arról írtunk, Kara Ákos, a nemzeti fejlesztési tárca akkori államtitkára azt mondta: a gödi beruházás célja elsősorban az állami adatvagyon elhelyezésére szolgáló, nemzeti tulajdonban lévő, a kormányzati és az állami tulajdonú vállalatok legmagasabb szintű igényeit kiszolgáló adatközpont kialakítása. A helyszínt igen hosszas mérlegelés után választották ki. Fontos szempont volt a jó megközelíthetőség, s figyelembe vették a természeti és ipari katasztrófák elkerülésének szükségességét is.

Orbán kezébe kerülhet a kapcsoló

A tízezer négyzetméteres létesítményből az első ütemben nettó 2000 négyzetmétert terveztek szerverteremnek.

Az MVM Net akkori vezérigazgatója azt nyilatkozta: a készülő adatközpontot a legmodernebb, jövőálló technológiával szerelik fel, s azt is ígérték, hogy a központ nem egészen egy év múlva, tehát már 2017-ben működni fog.

A vállalás egészen pontosan így hangzott: „Jövőre már egységesített, felhő alapú adatközpontba kerülhetnek az állam és a közigazgatás által tárolt legtitkosabb adatok is. Az adatközpont fogadja be a jelenleg még fejlesztés alatt álló kormányzati és közigazgatási rendszereket. Megfogalmazott cél, hogy az intézményi e-közigazgatási rendszerek integrálhatósága, hatékonysága növekedjen, az üzemeltetési költségek pedig csökkenjenek”.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés