Ónody-Molnár Dóra A kormánypropaganda támadásának anatómiája

Ma még nem tudhatjuk, hogy a kormánypropaganda szintet lépett-e a vélt ellenfeleinek lejáratásához, megfélemlítéséhez felhasznált eszközökben, de az biztos, hogy amit Krekó Péterrel, a Political Capital elemzőjével műveltek a kormánypárt propagandistái és képviselői, az még a NER történetében is újdonságnak számít.

Azt, hogy mennyire nem volt még ilyen típusú, egy embert célzó uszításra példa, jól jelzi, hogy egymást követően több sajtóorgánum – köztük lapunk is – és magánember fejezi ki szolidaritását az elemző mellett. Az aHang aktivistái pedig petíciót indítottak, mert úgy látják, „Magyarországon egyre általánosabbá válik, hogy a kormányzati médiában kritikus független gondolkodókat véleményük miatt hamis vádakkal bélyegeznek meg, tesznek közellenséggé, kisgyerekes családokat tesznek durva mocskolódás áldozatává”. Szerintük csak idő kérdése, hogy a hatalom által szított gyűlölet mikor csap át az ellenséggé tett emberek elleni fizikai erőszakba, és az ez által okozott szenvedésért teljes egészében a kormányzatot és a propagandagépezetet terheli a felelősség. Néhány napon belül több mint tízezren írták alá a petíciót, hogy így tiltakozzanak a „hatalom által gerjesztett, szabad gondolkodók ellen irányuló online-lincselés ellen”.

De hogyan is épült fel a támadás? Honnan indult? Voltak-e olyan szereplői a lincselésnek, akiknek kulcsszerep jutott? Krekó Péterrel próbáltuk megfejteni, kirajzolódik-e valami tudatos stratégia a kormánypárt uszítása mögött.

 – Az korábban is látszott, hogy a kormány szeret olyanokat megtámadni, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy visszaüssenek, nem politikusok, nincsenek ott a csatatéren, de a narratívájukat veszélyesnek tartják, mert azt gondolják róluk, hogy befolyásosak. Ez a mostani agyrém a Magyar Nemzetből indult. A lap egy általam nem ismert munkatársa, Bácskai Balázs írt egy cikket „Oltásellenességre játszhat a baloldal” címmel, amelyben egy, a Politiconak adott nyilatkozatomat ferdítette el. Amikor elolvastam, megdöbbentem. Nem tudom, hogy a tartalma ennek az újságírónak az agyszüleménye volt-e, vagy megrendelésre írta. Mindenesetre ezzel kezdődött – idézi fel Krekó Péter a támadás első elemét. (Az elemző az angol nyelvű, Politico című lapnak azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány hónapokon át az orosz és a kínai vakcinák beszerzését hirdette azt mondta: „az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve”.) – Ebben a nyilatkozatban szó nem szóltam az ellenzékről. Teljesen abszurd állítások voltak a Magyar Nemzet írásában. És nem hiszem, hogy azért, mert a szerzője ne tudott volna eléggé angolul. Kellett egy cikket írni arról, hogy én gonosz vagyok és a baloldal is gonosz. Azt követően, hogy megjelent ez az abszurd állítást tartalmazó szöveg, megszólalt Bayer Zsolt, aki publicisztikájával a Magyar Nemzet cikkét úgymond megemelte, és morális műpánikot keltve „az elmúlt évtizedek legnagyobb gazemberségének” nevezte a nyilatkozatomat. (Bayer petíciót is indított „a baloldal oltásellenes kampánya” miatt – a szerk.) Írása spontánnak tűnik, de valójában Bayer is egy parancsot teljesítő fogaskereke a rendszernek – mondja Krekó Péter, hozzátéve: Bayer írása után a Fidesz médiabirodalmában több száz megjelenés és egymillió említés szólt a kiforgatott nyilatkozatról.

Amikor elemezzük, tudjuk, hogy óriási ez a médiahatalom, de amikor ebből a birodalomból mindenhonnan érkeznek a támadások feléd, akkor szembesülsz csak igazán a méretével. Mindenhonnan ugyanazok a szavak ömlenek. Kemény élmény – fűzi hozzá. Krekó szerint tetten érhető az őt ért támadásban az a szándék is, hogy a Fidesz törekedett a téma napirenden tartására, hogy minden napra jusson valami hír ezzel kapcsolatban.

Nem az első hazugság

Tavaly év végén Krekó Péter jogerősen személyiségi jogi pert nyert egy Kiszelly Zoltán által írt cikk miatt, a Figyelővel, az Origóval és a 888.hu-val szemben. Ezek a Fidesz-közeli sajtótermékek – Kiszelly cikkét felhasználva – azt a téves képzetet keltették, mintha Krekó Péternek titkosszolgálati kapcsolatai lennének, és részese lenne egy brit pszichológiai hadviselési akciónak.

Ennél a pontnál szállnak be a politikusok. Elsőként Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára akarta fokozni a hangulatot az elemző ellen egy Facebook-posztban. – Az őrület újévkor megpihent kicsit, hogy aztán újult erővel tombolhasson. A támadás egyik leggusztustalanabb eleme az volt, amikor a közszolgálati Kossuth Rádión két, gerinccel nem rendelkező „kolléga”, Mráz Ágoston Sámuel és Békés Márton forgatták ki a nyilatkozatomat. Ez volt az előzenekara annak a miniszterelnöki interjúnak, amelyben Orbán Viktor azt mondta: „A gonoszságnak sincsenek határai, nemcsak a fantáziánknak. Ennél gonoszabb mondatot azért ritkán hall az ember.” Vagyis egy politikai elemző adott egy nyilatkozatot, ami meg sem jelent a magyar nyilvánosságban egészen addig, amíg a Fidesz azt be nem hozta. Majd egészen odáig fokozódik az őrület, hogy Orbán Viktor kommentálja a kiforgatott nyilatkozatomat a szokásos rádióinterjújában. Ez annyira abszurd! Kit érdekel, mi jelenik meg a Politicóban egy egészségügyi válság kellős közepén? Amikor tragikusan alacsony szinten van a vakcináció? Mert nem szabad elfelejteni, hogy ez a kontextus. Van egy fabrikált, kreált történet, és van a kontextus. Pótcselekvésre van szükség, amikor a rendes cselekvésnek lenne tere és ideje – magyaráz az elemző, megjegyezve azt is, hogy az a kommunikációs üzenet, amely szerint a Pfizer tulajdonképpen magyar vakcina, erősítené az oltással szembeni bizalmat, amit aláásott az orosz és kínai vakcinákról szóló számtalan, korábbi kormányzati nyilatkozat.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!