A koronavírus éppen mindent felülír, pedig a HIV is terjed tovább

2020-ban a világ figyelme ugyan egy új vírusra irányult, a HIV is tovább terjedt, mint ahogy azt teszi már az 1980-as évek óta. Bár a vírusra végleges gyógymód továbbra sem létezik, de már nem számít halálos ítéletnek sem. December 1-jén ünnepeljük az AIDS elleni küzdelem világnapját. Ennek kapcsán beszélgettünk Takács Sándorral és Sabjanics Andrással, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat két munkatársával a magyarországi HIV-helyzetről és a Covid-19 okozta hatásokról.

Sándor és András az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársai, akik számos szakemberrel egyetemben a Karolina Rendelőben várják azokat, akik szeretnének HIV szűrésen részt venni. A rendelőben a HIV-szűrésnek több módja is van: történhet intravénás vérből, ám ebben az esetben nagyjából két hetet kell várni az eredményre, és történhet ujjbegyből vett vérből is – ez az úgynevezett gyorsteszt –, amikor a páciens már húsz percen belül megkaphatja a biztos eredményt.

Bár Magyarországon minden bőrgyógyászaton elérhető kérésre a HIV-szűrés, Budapesten mégis rengetegen a Karolina Rendelőt választják, ahol gyorsan és mindenekelőtt név nélkül eshetnek túl a szűrésen. Napjainkban ugyanis még mindig nem csak a pozitív HIV státusz számít stigmának, de az is, ha valaki elmegy szűrésre.

Igaz, még így is sokszor kell a hegynek mennie Mohamedhez – Sándor és András eddig sokszor jelent meg különböző bulikon, kávéházakban és egyéb helyszíneken, ahol bárki végeztethetett gyorstesztet – ezek voltak az úgynevezett kampányszűrések. Ám a koronavírus alaposan felülírt mindent.

Karantén és szűrés

A koronavírus tavaszi karanténidőszaka alatt nagyon korlátozottan voltak elérhetők a szűrések, emellett pedig a kampányszűréseket is kénytelen volt leállítani a rendelő. A HIV-szűrés hónapokig csak heti két napon keresztül volt elérhető állami szinten. Ezzel együtt a bejelentett új HIV-pozitív személyek száma az első két negyedévben drasztikusan csökkent a korábbi évek mutatóihoz képest a Karolina Rendelő számai alapján.

Ám ez nem ad bizakodásra okot: „A harmadik negyedévi adatok már beszédesebbek. A nyári adatok emelkedést mutatnak a kiszűrtek száma alapján. Előkerültek azok az emberek, akik eddig otthon voltak, de a karantén alatt is átjártak egymáshoz. Akiket nem szűrtünk ki tavasszal, azokat utólagosan kiszűrtük nyáron.” – mondja András – „Emellett hozzá kell tenni, hogy az egyéb nemi úton terjedő fertőzések is dívnak: folyamatosan terjednek és egyre magasabb számokat tapasztalhatunk azokkal kapcsolatban is.”

Homályos adatok

Ha a HIV-pozitív emberek számadatairól beszélünk még így is sokszor a sötétben tapogatózunk. Alapvetően kevesen járnak szűrésre, arról nem is beszélve, hogy rengetegen gondolják úgy, hogy a HIV továbbra is a homoszexuális közösséget érinti legjobban. Így bármennyire is aktív nemi életet élnek, nem gondolják, hogy veszélyben lennének. Bár a mutatók szerint valóban azok a férfiak a leginkább érintettek, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot – ami viszont korántsem azt jelenti, hogy a mindennapjaikban melegnek vallják magukat –, a HIV valójában cseppet sem válogat. Ráadásul a fertőzés nagyjából nyomtalan – influenzára hasonlító tünetek az első két hétben jelentkezhetnek, utána pedig évekig nem ad jelt magáról a vírus.

Nehezebbek idén a körülmények

Bár Sándor szerint, akik félnek a fertőzéstől vagy észrevesznek valamilyen tünetet magukon, továbbra is eljönnek szűrésre vagy tanácsadásra, 2020-ban csökkent azoknak a száma, akik felkeresik a rendelőt. Igaz, ez betudható a körülményeknek is: a rendelőben a június 12-i újranyitás óta csak internetes előjegyzéssel lehet megjelenni, emellett egyszerre csak egy páciens tartózkodhat az intézményben. Holott eddig a szűrési időszakban bármikor lehetett szűrésre menni, rossz idő esetén pedig egy váróban várakozni.

András szerint a dolgozók is nagyobb stresszt élnek át: „Akik itt dolgozunk, orvosok és tanácsadók, teljes mellbedobással, erőn felül teljesítünk, és próbáljuk a nehezebbnél nehezebb klienseket és eseteket is szépen kezelni. De a HIV-et mindig körbevette és körbe is fogja venni egy félelem. Most, hogy ez kiegészül a koronavírus okozta általános nyomással, a kliens elég nagy stresszgombóccal érkezik, amit nem mindig könnyű kezelni. Hiszen végeredményben mi is emberek vagyunk.”

A társadalmi összefogás

A vírus ráadásul anyagilag is érzékenyen érintette az intézményt, mondja Sándor: „Most már valamivel könnyebb a helyzet, mint tavasszal volt, de még mindig be kell osztanunk a költségvetésünket és a forrásainkat. Eddig is használtuk természetesen a védőeszközöket, mint a fertőtlenítő szerek vagy maszkok, de most sokkal nagyobb intenzitással kell ezeket igénybe venni. Ez sok pénzbe kerül, ráadásul a felszerelések és a beszerzések is drágábbak lettek. Viszont ugyanolyan feltételekkel kell nyújtanunk a szolgáltatásokat, mint ahogyan korábban is tettük.”

A különböző pályázatok hiánya érzékenyen hat a rendelő pénzügyeire is: az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat elsősorban az emberek támogatására, adományokra és különböző pályázatokra tudja alapozni működését. Állami forrásokból is van egyfajta keret, mely a szenvedélybetegekkel kapcsolatos különböző ellátási formákra szól. „Egy társadalmi összefogás, ami ezt a rendelőt élteti és összefogja” – mondja Sándor.

Pozitív eredmény esetén a Karolina Rendelőben elvégeznek még egy laboratóriumi tesztelést. Amennyiben ennek az eredménye is pozitív lesz, vizsgálatok sora jön, melyre a rendelő munkatársai a továbbiakban is elkísérik az érintetteket – természetesen a szabályok szigorú betartásával –, ily módon is támogatva őket. Azon felül, hogy a vizsgálatok időtartama meghosszabbodott a laborok leterheltsége miatt, a HIV-vel élők ellátására nem volt hatással a Covid-19. A diagnózis után röviddel továbbra is megkezdődik a gyógyszeres kezelés. Ennek segítségével a páciens nem lesz fertőzőképes, vagyis nem adja tovább a vírust, illetve a szervezetében sem végez további rombolást és nem lesz hatással várható élettartamára. Nem jut el az utolsó, AIDS-nek nevezett stádiumig. Vagyis a HIV ma már korántsem halálos ítélet.

Végleges megoldás viszont egyelőre továbbra sem létezik. Sándor reménykedik benne, hogy az idén ennyire jelentőssé vált víruskutatás hatással lehet a HIV kutatására is: „Elképzelhető, hogy a koronavírus elleni kutatás katalizátora lesz az egyéb vírusok elleni megoldások kidolgozásának, és hogy a kutatások, amelyek most félbemaradtak a korona-pandémia miatt, hamarosan folytatódnak. A korábbi években is voltak biztató eredmények, már kísérleteztek a végleges megoldással járó lehetőségekkel.”

Erre viszont még minden bizonnyal jó ideig várni kell, még ha van is remény arra, hogy a HIV az emberiség számára egyszer végre csupán rossz emlék legyen. Addig is nincs mit tenni, mint vigyázni magunkra és rendszeresen ellenőriztetni státuszunkat: „Mindenki járjon szűrésre. Ha ezt időben tesszük meg, az életet menthet” – mondja András.

Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálatról minden információ elérhető weboldalukon és Facebook-oldalukon:

anonimaids.hu

facebook.com/rendelo.karolina

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.