A koronavírus éppen mindent felülír, pedig a HIV is terjed tovább

Kanicsár Ádám András | 2020.12.01. 14:25

Címkék:

AIDS HIV koronavírus

Olvasási idő kb. 8 perc

Sándor és András az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársai, akik számos szakemberrel egyetemben a Karolina Rendelőben várják azokat, akik szeretnének HIV szűrésen részt venni. A rendelőben a HIV-szűrésnek több módja is van: történhet intravénás vérből, ám ebben az esetben nagyjából két hetet kell várni az eredményre, és történhet ujjbegyből vett vérből is – ez az úgynevezett gyorsteszt –, amikor a páciens már húsz percen belül megkaphatja a biztos eredményt.

Bár Magyarországon minden bőrgyógyászaton elérhető kérésre a HIV-szűrés, Budapesten mégis rengetegen a Karolina Rendelőt választják, ahol gyorsan és mindenekelőtt név nélkül eshetnek túl a szűrésen. Napjainkban ugyanis még mindig nem csak a pozitív HIV státusz számít stigmának, de az is, ha valaki elmegy szűrésre.

Igaz, még így is sokszor kell a hegynek mennie Mohamedhez – Sándor és András eddig sokszor jelent meg különböző bulikon, kávéházakban és egyéb helyszíneken, ahol bárki végeztethetett gyorstesztet – ezek voltak az úgynevezett kampányszűrések. Ám a koronavírus alaposan felülírt mindent.

Karantén és szűrés

A koronavírus tavaszi karanténidőszaka alatt nagyon korlátozottan voltak elérhetők a szűrések, emellett pedig a kampányszűréseket is kénytelen volt leállítani a rendelő. A HIV-szűrés hónapokig csak heti két napon keresztül volt elérhető állami szinten. Ezzel együtt a bejelentett új HIV-pozitív személyek száma az első két negyedévben drasztikusan csökkent a korábbi évek mutatóihoz képest a Karolina Rendelő számai alapján.

Ám ez nem ad bizakodásra okot: „A harmadik negyedévi adatok már beszédesebbek. A nyári adatok emelkedést mutatnak a kiszűrtek száma alapján. Előkerültek azok az emberek, akik eddig otthon voltak, de a karantén alatt is átjártak egymáshoz. Akiket nem szűrtünk ki tavasszal, azokat utólagosan kiszűrtük nyáron.” – mondja András – „Emellett hozzá kell tenni, hogy az egyéb nemi úton terjedő fertőzések is dívnak: folyamatosan terjednek és egyre magasabb számokat tapasztalhatunk azokkal kapcsolatban is.”

Homályos adatok

Ha a HIV-pozitív emberek számadatairól beszélünk még így is sokszor a sötétben tapogatózunk. Alapvetően kevesen járnak szűrésre, arról nem is beszélve, hogy rengetegen gondolják úgy, hogy a HIV továbbra is a homoszexuális közösséget érinti legjobban. Így bármennyire is aktív nemi életet élnek, nem gondolják, hogy veszélyben lennének. Bár a mutatók szerint valóban azok a férfiak a leginkább érintettek, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot – ami viszont korántsem azt jelenti, hogy a mindennapjaikban melegnek vallják magukat –, a HIV valójában cseppet sem válogat. Ráadásul a fertőzés nagyjából nyomtalan – influenzára hasonlító tünetek az első két hétben jelentkezhetnek, utána pedig évekig nem ad jelt magáról a vírus.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés