Ferber Katalin A másik Schindler, Kínában

Spielberg 1993-as filmje óta világszerte ismerik Oskar Schindler embermentő tetteit. De mit tudunk John Rabe német állampolgárról, aki 1937 végén több mint kétszázezer kínai életét mentette meg Nankingban a japánoktól? Mind a ketten a náci párt tagjai voltak. 

Rabéről  (1882-1950) sem életében, sem halálát követően nem írtak könyvet, nem készült róla film – egészen 2009-ig. Egy nagyon fiatalon elhunyt kínai újságíró, Iris Chang fedezte fel a világnak amikor az 1937-es nankingi vérengzés feltárása közben rábukkant Rabe naplójára.   

Rabe angol keresztnevét ausztrál rokona után kapta. Hamburgi kereskedő család fiaként először Afrikában, majd 1908-tól Kínában dolgozott a Siemens különböző gyáraiban. Nankingba is így került. Ez a város volt ekkor, a harmincas évek közepén a köztársasági kormány és vezetője, Csang Kaj-sek székhelye. Amikor a japán császári  hadsereg megtámadta a várost, a német üzletember erkölcsi kötelességének tartotta, hogy ne csak a Siemens helyi üzemeit védje meg, de a hozzáforduló civileket is. „Kína a második hazám, írta naplójába, így kötelességemnek tartom, hogy mindenkit, aki az  életét félti, megvédjek a japán hadsereg brutalitásától.”

A Nankingban élő külföldiek többsége távozott a városból a japán hadsereg támadása előtt néhány nappal. Összesen huszonketten maradtak. Rabe javaslatára, az ő irányításával biztonsági övezetet hoztak létre, amelybe beletartozott az összes nankingi követség, két egyetem és az ő háza. Élelmiszert, vizet és orvosi segítséget szerzett, majd az övezet fölé egy náci szimbólummal, horogkereszttel ellátott hatalmas zászlót feszíttetett. Így akarta elérni, hogy a japán bombázók elkerüljék a biztonsági zónát. Levelet írt Hitlernek, levelekkel ostromolta a japán követséget, abban bízott, hogy mivel Japán Németország szövetségese, kérésére leállítják a civil lakosság elleni brutális támadásokat. Nem ez történt. Rabe csaknem kétszázezer városi lakos életét mentette meg, befogadva őket az általa létrehozott biztonsági zónába. 1938 február végén feleségével együtt visszatért Németországba.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!