A NER napos oldalán

Tamás Ervin  | 2022.12.30. 18:34

Olvasási idő kb. 10 perc

Volt idő, amikor Jászai Gellértet hulló csillagként kezelték üzleti körökben. Csakhogy a hulló csillag mára új életre kelt: fénye bevilágítja a NER szisztematikusan gyarapodó birodalmát. A 4IG spiritusz rektora ismét a csúcsra ért. Mindig is tele volt nagyratörő tervekkel és ambícióval, okos volt és kockáztató, ha kellett, nyájasan, ha szükség volt rá, blöffölt, keménykedett, megélt a jég hátán akkor is, ha zajlott alatta. Az Államigazgatási Főiskolát végzett fiatal társaival – a híradások szerint – jó érzékkel alapította meg szinte a pályára lépésekor az Interfructot, amely viszont 2008-ban csúfos véget ért. Összes áruházát bezárta, nem fizetett egykori beszállítóinak, az akkoriban megjelent újságcikkek idejében kiszervezett ingatlanokról, a készpénzállomány jelentős részének kimentéséről szóltak. „Az értékesíthető vagyonelemek a tartozás töredékét fedezik csupán” – jelezte a felszámoló, de partnerei is úgy érezték, hogy cserbenhagyta őket.

A kudarc azonban nem törte kedvét, s hamarosan ismét az üzleti élet napos oldalára ért. „Viszonylag korán felismertem, hogy az értékpapír- és az ingatlanszektorban van a jövő. Az értékpapírt elvetettem, mert ahhoz közgazdasági végzettség kell, de – gondoltam magamban – az ingatlanüzletbe a gyakorlatban is bele lehet tanulni”. Óriási lendülettel, szerteágazó kapcsolatokkal és látnoki víziókkal fogott neki a birodalomépítésnek – a nemzeti turizmus zászlóshajóját látta maga és láttatta a megvásárolni kívánt cégek felügyeleti szervei, valamint menedzserei előtt. A Balaton néhány év múlva a magyar Garda-tó lesz, hozta szemközelbe a várható fejlesztéseket, egymás után szerezte meg (jóval áron alul) a tó körül önkormányzati tulajdonban lévő idegenforgalmi hivatalokat és velük együtt a tetemes földterületet birtokló, jobb színvonalú vagy lestrapált közművű partmenti kempingeket.

Az év(tized) vagyonkimentése: Orbán bizalmi emberéhez kerülhet a teljes nemzeti távközlési infrastruktúra

A grandiózus növekedés azonban nem állt meg a Balatonnál. A Jászai Gellért vezette SCD impozáns budapesti épületekre is szemet vetett, a cég egyre csak nőtt, miközben mindenki azt találgatta, honnan érkezik a töméntelen pénz. Egyesek az OTP első emberét vélték fölfedezni a támogatók között, aki ezt cáfolta, mások hazai és külföldi üzletemberek körül köröztek, akiknek akkoriban nehezebb volt megőrizniük az inkognitójukat, mint jelenleg, a magántőkealapok labirintusában. A bankok előbb készségesek, majd óvatosabbak lettek a páratlan növekedés hitelezését tekintve, végül a CIB maradt a páston – hogy mekkora pénzzel és miféle hátszéllel, arról csak találgatni lehet. A vágyak és a tervek merész összekapcsolódásában szerepe lehetett annak a politika számára is csábító elképzelésnek, hogy az SCD lesz az a holding, amelyik majd láncba fűzi a „nemzet szállodáit”.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés