Tóth Ákos A Pegasus-botrány, a magyar kormány súlyos megfigyelési ügye

Évek óta használják magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. Az eddig megismert célszemélyek közt vannak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletember is. A hírt a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként tette közzé. A portál szerint a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak, a kormány azonban ezt tagadja. Az ellenzék azonnali vizsgálatot követel.

Több ismert magyar közéleti személyiséget is megfigyeltek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

A Pegasus kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy kiskapun keresztül, amelyről – állítják a hozzáértők – a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak. Ez a kémprogram képes üzeneteket, fotókat és e-maileket továbbítani a célszemély mobiltelefonjáról, de beszélgetéseket is lehet rögzíteni vele, és a mikrofont is aktiválni, ha kell. A kémprogram képes hozzáférni a felhőszolgáltatásokban, többek között az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft szerverein tárolt fájlokhoz is – közölte a The Financial Times. Vagyis az, aki ezt a programot használja, nem egyszerűen csak megfigyeli a célszemélyt, hanem képes az élete fölött átvenni az irányítást, nem túlzás azt állítani, hogy ha kell, egyetlen pillanat alatt romba is dönteni azt.

Jelenleg több mint 300 magyarországi célszemélyről tudni, a Direkt36 szerint szerepel köztük egy ellenzéki városvezető (Gémesi György), négy újságíró – köztük a Direkt36 két munkatársa –, egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken, a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere – ő valószínűleg akkor lett célszemély, amikor a 2018-as választások után Varga Zoltán vendége volt egy a médiavállalkozó otthonában rendezett vacsorán –, a G-napig Orbán Viktor legfőbb szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia, valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe. Az ő érintettségük lényegében bizonyítható: az Amnesty International munkatársai némelyikük telefonját átvizsgálta, és megtalálta a Pegasus nyomait.

A hírhez tudni kell azt is, hogy az NSO a Pegasust csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak, a terméket pedig hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek megfigyelésére használják. A magyar kormány nem lehet túl büszke: Mexikó, Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Marokkó, Mexikó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo társaságában szerezte be a Pegasust. A botrány leleplezéséhez egy nemzetközi újságírói együttműködés vezetett, amelyben a Direkt36 mellett részt vettek mások mellett a Washington Post, a The Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde munkatársai is.

Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!