A szándék hiánya

Szabó Brigitta | 2023.03.06. 13:35

Címkék:

gazdaság infláció

Olvasási idő kb. 5 perc

Azt gondoltam, hogy az én életem során nem lesz olyan, amiről a szüleimtől, nagyszüleimtől hallottam, a történelem órán tanultam vagy éppen a közgazdaságtan-tankönyvben olvastam. Persze, éltem én is egy kicsit a Kádár-korszakban, tudom, hogy mit lehetett és mit nem lehetett kapni a boltokban. Tudom, hogy vártam arra, hogy végre érkezzen téliszalámi meg banán, de mire eszméltem, megtörtént a rendszerváltozás. És úgy tűnt, minden jó lesz. Hogy az nem fordulhat elő, hogy bemegyek egy boltba, de a polc üres. Hogy nem tudok csak úgy odanyúlni azért a termékért, amiért elindultam, mert egész egyszerűen: nincs.

Hiánycikk, hiányzik, elfogyott, nem érkezett belőle új szállítmány. Mostanában egyre többször tapasztalom.

Megyek a gyógyszertárba és heteken át hallgatom, hogy nincs a gyógyszer, amit felírt az orvos, sőt az sincs, amivel helyettesíteni lehetne. Aztán jön a telefon, hogy érkezett 3 dobozzal, menjek, tartják nekem néhány órán át. Jó, de mi van a többiekkel, akik utánam álltak a sorba? Vagy mi van azzal a bácsival, aki elveszetten áll a patikában, mert elfogyott a „cukor gyógyszere” és retteg, hogy valami nagyobb baja lesz, ha nem veszi be a szokásos adagot? Ami van Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában, Németországban – az itt nincs.

Naponta járok élelmiszerboltokba, naponta látom, ahogy szűkül a kínálat. A sarki CBA-ban már nincs az a vaj, amit szeretünk, nem is lesz, mert annyira drága lett, hogy nem rendelnek, mert rájuk romlik. Az olcsóbb meg azért nincs, mert csak keveset kaptak belőle. A szokásos sonka amiatt nincs, mert újabb áremelés lesz, de előtte kifuttatták, ami a korábbi gyártásból maradt. A cukrot és az olajat tudjuk, a tojás egy dobozzal vihető. A hipermarketekben félig üresek a polcok, sokszor olyan érzése van az embernek, mintha költözés közben betoppant volna valakihez. Olyan „még nincs, már nincs”-állapotok vannak. A zöldséges azt meséli, hogy nagy a baj. A zöldség nagykereskedők egymásra licitálnak, hogy az importőr nekik adja a külföldről hozott árut. Aztán a kiskereskedő meg a vevők csodálkozhatnak, hogy miért lesz egyre több minden megfizethetetlen. Egy kisdoboz fagyi 4700 forint?!

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés